Dział Hyde-Park nie ma żadnych ograniczeń formy i treści. Pisz co uważasz i jak chcesz. Ciężkie awantury, po ich zakończeniu, przeniesiemy do archiwum/Kosza.
Obecnie forum ma już włączone avatary (obrazki, identyfikujące piszącego).
Wyłączyłem także opcję edycji wpisów - wydaje się to rozsądne z punktu widzenia redukcji manipulacji.
Brakuje Chata (Shoutboxa) - jeśli ktoś poleca jakiś skrypt do tego, niech da znać.
Także wszelkie inne uwagi chętnie przedyskutuje
[ Dodano: 17 Gru 2005 05:24 pm ]
Włączyłem możliwość edycji własnego listu przez 10 min od momentu jego napisania.
Są to jakieś statystyki które są nie potrzebne na dobra sprawę i można je wyłączyć, wyznaczają poziom doświadczenia który zależy od ilości napisanych postów.
igor napisał/a:
Włączyłem możliwość edycji własnego listu przez 10 min od momentu jego napisania.
Nie wiem jak inni ale ja nie mogę edytować postów nawet od razu po napisaniu.
igor co oznaczaja te procenty jak sie wejdzie w profil: MP,HP i EXP ??
Level: poziom usera jest oparty na ilosci postow przez niego napisanych.
HP: reprezentuje aktywnosc usera. max hp oparte jest na levelu,
obecne ho oparte jest na tym jak czesto user postuje.
MP: pokazuje jak szybko user postuje. Max mp jest oparte na levelu,
kazdy post kosztuje mp, z mp czasem mp regeneruje sie
Exp: pokazuje ile user musi napisac postow aby osiagnac nastepny level.
[ Dodano: 07 Lut 2006 10:42 am ]
Cytat:
Nie wiem jak inni ale ja nie mogę edytować postów nawet od razu po napisaniu.
No dobra, udało mi się udawić
Od momentu napisania jest 10 min na edycję postu i ew. poprawki
[ Dodano: 07 Lut 2006 10:43 am ]
Gruby napisał/a:
Są to jakieś statystyki które są nie potrzebne na dobra sprawę i można je wyłączyć, wyznaczają poziom doświadczenia który zależy od ilości napisanych postów.
- W tej chwili w Firefoxie podczas cytowania, wyboldowywania i robienia podobnych operacji na zaznaczonym tekście, obszar edycyjny nie przewija się do początku. Przewijanie się było bardzo upierdliwe - aż śmieszne, że w phpbb2 jeszcze tego nie poprawili.
- Zmieniłem czcionkę na Courier w polach edycji posta.
- Zwiększyłem pola edycyjne, aby obejmowały więcej tekstu.
forum obsługuje tag [ youtube ]
Jest też guzik do wstawiania.
Pomyślałem sobie, ze się przyda do wstawiania filmików tak samo analogicznie jak obrazków.
Dodałem pewne usprawnienie do pierwszego shoutboxa (który nazywa się teraz "Powitania i ogłoszenia").
Zmiana dotyczy poprawy jego użyteczności jako tablicy ogłoszeń (do pozostawiania linków, witania się ze starymi i nowymi, do zostawiania pytań i wiadomości).
Kiedy ilość komunikatów przekroczy 30 (czyli jest duży ruch), shoutbox wyświetla komunikat zachęcający i przypominający o trzymaniu się zasady pisania w Knajpie (na 2gim shoutboxie).
Komunikat wygląda tak:
Cytat:
Proszę, idźcie na drugi ShoutBox (do knajpy), jak chcecie pogadać. Tablica ogłoszeń przekroczyła 30 wpisów na dziś. Całusy
Stosujcie się do niego proszę
Chodzi o to, aby poprawić fajność forum i warunki integracyjne.
igor, proponuje ze statystyk najczesciej uzywane slowa wyrzucic te ktore maja 3(moze 4?) litery i mniej - sa to zazwyczaj spojniki i partykuly nie majace zadnej wartosci informacyjnej
igor, proponuje ze statystyk najczesciej uzywane slowa wyrzucic te ktore maja 3(moze 4?) litery i mniej - sa to zazwyczaj spojniki i partykuly nie majace zadnej wartosci informacyjnej
Rownie dobrze cale statystyki mozna wywalic. Prawda?
Rownie dobrze cale statystyki mozna wywalic. Prawda?
Tak naprawde to i tak jest źle i tak nie dobrze.
Bo jak wywalisz 3 literowe, to np. "ego" nigdy się nie pojawi. Z drugiej strony to ile występuje razy słowo "ale" mało kogo interesuje.
Jedyne co zrobiłem na razie, to zwiększyłem ilość wyświetlanych pozycji dla każdej statystyki.
Tak naprawde to i tak jest źle i tak nie dobrze.
Bo jak wywalisz 3 literowe, to np. "ego" nigdy się nie pojawi. Z drugiej strony to ile występuje razy słowo "ale" mało kogo interesuje.
to moze wywalic trzyliterowki, ale uwzglednic kilka wyjatkow, bo w przypadku jezyka naturalnego prostej reguly nie ma.
Ja byłbym za tym ,żeby ten pasek z nawigacją został z lewej ,jak na głównej stronie a nie skakał z lawa na prawo
Zmieniłem. Piszesz nie w tym wątku.
geminus napisał/a:
Odnośnie Kosza mówiło sie na początku ,że wątki nieodświeżane czyli brak zainteresowania będą usuwane po jakimś czasie.(o ile jest możliwość ,to automat może wywalać)
Kwestia dyskusyjna. Jeśli stare posty w koszu będą usuwane automatyczne, to jest to forma cenzury.
No i fajnie Jakby ktoś chciał z prawej i byłby konflikt to zawsze można zrobić ankiete
Cytat:
Kwestia dyskusyjna. Jeśli stare posty w koszu będą usuwane automatyczne, to jest to forma cenzury.
Nie widze dyskusji i myśle ze to nie sprawa dyskusji tylko zasady którą się wprowadza na forum.Jeśli zasada nie pasuje - ankieta (albo wypad)
Forum to jak budynek szkolny ,różne sale -wątki ,jak ktoś chce jazde robić to i tak jest fajnie bo można zrobic szybki wypad z sali tematycznej do gimnastycznej a nie wypad ze szkoły. Sale gimnastyczną trzeba czasem sprzątnąć ,pozbierać zęby ,zetrzeć krew ,słowem wypastować podłoge
Strona główna według mnie za bardzo rozbita ,nie wiem czy to co z prawej możnaby dać nad shoutem w wąskim pasku poziomym.
Przycisk "ostatni post" i "losowy wątek" bym odpścił.
Disclaimer mało widoczny.
Nie jestem przekonany,zeby "oczyscic" wszystko.Slady powinny pozostac na zawsze.Za duzo smrodu zostalo zostawione w przeszlosci.Co niektorzy sie boja i chca,aby zostalo TO zapomniane.A nie powinno...
Jestem za pozostawieniem wszystkiego bez cenzurowania i bez wywalania treści z kosza. Co się działo, to się działo. Mi się podoba, że mogę wrócić i zobaczyć jak mnie samemu i innym wywalało w różnych sytuacjach. Sporo się przedtem działo i rozsądnie jest też pamiętać, jak zachowywali się różni użytkownicy, którzy np. teraz zgrywają świętych przed nowymi. Informacje z kosza są też potrzebne do ocenienia, czy kogoś zabanować, czy nie (jak długo przeginał)
Ja nie argumentowałem za wyrzucaniem ,myślałem ze chcesz oczyścic forum wyrzucajac wątki które uważasz za "śmietnik".Jeśli tak nie jest to jestem za tym zeby zostało wszystko bez zmian ,nawet cięć bo to co ktoś uwaza za jazde ,ktoś inny wcale tak nie postrzega.
Cytat:
A czemu? Ja używam często i jest to bardzo wygodne
Pisałem ,żeby strona główna była najbardziej spójna jak idzie.Ty uzywasz takich ,a ja np. pukne "statystyki" i przypominam sobie jakiś wątek
Cytat:
To ogranicza możliwości wydłużania listy bannerków i wali po oczach.
Banerów tak duzo nie ma a jeśli sprawdzałeś i faktycznie wali po oczach i byłoby nieciekawie ,to może zostać jak jest.
myślałem ze chcesz oczyścic forum wyrzucajac wątki które uważasz za "śmietnik".Jeśli tak nie jest to jestem za tym zeby zostało wszystko bez zmian ,nawet cięć bo to co ktoś uwaza za jazde ,ktoś inny wcale tak nie postrzega.
Chce powycinać z wątków w działach tematycznych jazdy adpersona i nie trzymanie się tematu, aby przestały odstraszać tych, co jeszcze nie są przyzwyczajeni. Wbrew pozorom łatwo to zrobić. Przypadki nieoczywiste mogą zostać obgadane.
[ Dodano: 08-01-25, 20:42 ]
Geminus napisał/a:
Pisałem ,żeby strona główna była najbardziej spójna jak idzie.Ty uzywasz takich ,a ja np. pukne "statystyki" i przypominam sobie jakiś wątek
Ale pisałeś, że ten guzik nie jest potrzebny, a nie że jest w złym miejscu.
Wg mnie, jak ktoś wchodzi pierwszy raz na forum i widzi "Ostatni post" na czerwono, to ma szansę szybko i wygodnie sobie ponawigować w "Tu i Teraz" życia forumowego. Statystyki to inna bajka.
geminus napisał/a:
Banerów tak duzo nie ma a jeśli sprawdzałeś i faktycznie wali po oczach i byłoby nieciekawie ,to może zostać jak jest.
Sprawdzałem w photoshopie po tym jak to zaproponowałeś. A bannerów będzie mam nadzieję więcej
Igor. Dopisanie się poparu dniach do tematu gdy było się twórcą ostatniego posta owocuje dopisaniem do niego aktualizacji co nie wpływa na pokazanie w nowych tematach, że coś się tam wydarzyło nowego i nie zachęca swoją pozycją i wytłuszczeniem do odwiedzenia wątku. Np. 1200fps pokazuje, że ostatni wpis nastąpił 07.02.2008 co nie jest prawdą.
MarS dzieje się tak dla tego że posty się łączą jeżeli piszesz jeden pod drugim. Żeby pojawił się nowy post trzeba zaznaczyć "nie łącz tego postu" - wtedy post wyświetla się jako nowo napisany i nie łączy go z poprzednim. Tak jak jest w temacie który podałeś za przykład. Napisałeś trzy posty pod rząd i zostały połączone w jeden.
Faktycznie przydałoby się, aby doklejenie czegoś nowego do jednego posta, powodowało odświeżenie wszystkich spisów wątków (przesortowanie). Dorobie to w najbliższym czasie, jak się obóz yiquanowy skończy.
Faktycznie przydałoby się, aby doklejenie czegoś nowego do jednego posta, powodowało odświeżenie wszystkich spisów wątków (przesortowanie). Dorobie to w najbliższym czasie, jak się obóz yiquanowy skończy.
Może łatwiej byłoby wyłączyć opcje dodawania wpisu do poprzedniego postu? - jeżeli sie da to wyłączyć.
Może łatwiej byłoby wyłączyć opcje dodawania wpisu do poprzedniego postu? - jeżeli sie da to wyłączyć.
Łatwiej i się da, natomiast to bardzo przydatna funkcja, więc IMO lepiej ją po prostu dopicować.
[ Dodano: 09-02-11, 03:11 ]
Dodałem przerzucanie wątku na szczyt listy wątków, gdy do poprzedniego postu, zostanie dopisany nowy fragment (gdy opcja łączenie postów jest włączona).
Parę pomysłów do realizacji:
* tipsy losowo wyświetlane - jak używać forum (ponieważ jest dużo możliwości ułatwienia sobie życia, o których mało kto wie)
* parsowanie linków Youtube i automatyczne ich tagowanie (aby się wyświetlały na forum)
* rozszerzenie modułu sitemap o dodatkowe rodzaje linków, które tu występują.
Wpadłem na pomysł, jak dodać szybko coś bardzo bardzo użytecznego, związanego z szybką odpowiedzią. W tej chwili podczas używania guzika "Cytuj zaznaczony", wstawiają się też cytaty głębszego poziomu.
Trochę mi brakuję funkcji "nie przeczytane posty" wydaje mi się że łatwiej przeglądało się forum w momencie gdy wyświetlone zostały tylko te wątki w których został napisany nowy post bądź zaktualizowany.
No ok, ale ten link został zdjęty w momencie, gdy pojawił się lewy pasek. Bo robi on dokładnie to samo (z tym że jest mniej informacji o wątku). To samo zapytanie do bazy idzie.
[ Dodano: 09-03-11, 17:43 ]
sorka, jednak jest inne zapytanie.
Jak chcesz możemy wywalić "Ostatni post" (teraz już ta funkcja nie jest użyteczna) i w jej miejsce wstawić nieprzeczytane.
Na "Ogłoszeniach" - jest tak jak było.
"Knajpa" natomiast wyświetla WSZYSTKIE wiadomości (także te z "Ogłoszeń"). Przy każdej z nich jest po prawej stronie literka "O" lub "K", oznaczająca gdzie były pisane.
Wniosek z tego powinien być taki: warto się na stałe przełączyć na "Knajpę", a "ogłoszeń" używać tylko w czasie dużego tłoku, wstawić linka dla innych itd.
Kolejna drobna poprawka do shoutboxa z kategorii ergonomia:
Na SB "Ogłboszenia" wyświetla się mała, żółta zajawka przypominająca o tym, że jak się chce pogadać, to trzeba użyć knajpy.
Mam nadzieję, że w obecnym stanie shouty będą spełniać swoje zadanie i separować duży ruch, od ruchu statycznego (Ogłoszeniowo-powitaniowego).
Mała uwaga co do lewego paska wyświetlającego najnowsze wątki. Po zalogowaniu na pasku widać pogrubione wątki w których toczy się jakaś dyskusja i są nowe, nie przeczytane posty. Ale po przejrzeniu postów i napisaniu własnego pasek znowu wyświetla nowy post(pogrubiony wątek), co może być mylące i chyba nie ułatwia przeglądania. Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie patrząc na wątek "gadu gadu". Albo inna opcja, po przejżeniu wątków nie odznaczają się jako przeczytane.
Może dobrym pomysłem byłoby zmienienie koloru linku który został już odwiedzony?
linki odwiedzone mają inny kolor przecież. Nieodwiedzone są wiśniowe, odwiedzone sraczkowate
zajrzę w wolnej chwili i zobaczę co da się zrobić z oznaczaniem własnego posta jako nieprzeczytanego.
padłem na taki pomysł. Może zwiększyć odstęp między wierszami, w momencie gdy post jest dłuższy łatwiej by się go czytało. Co o tym myślisz Igor?
Można sprawdzić. Z jednej strony masz szerszy tekst, ale wydaje się, że jest go więcej. Ja na przykład wolę małe odstępy pionowe - więcej tekstu jest w polu widzenia i szybciej hmmm się go rozumie, gdy nie werbalizujesz przy czytaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum