Disclaimer: Pisząc i czytając PsychoTrop-a, bierzesz pełną odpowiedzialność za siebie. Prezentowane tresci traktuj z wielkim dystansem.
ZalogujZaloguj O forumO forum O forumRegulamin O forumGaleria Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości
RejestracjaRejestracja UżytkownicyUżytkownicy FAQFAQ StatystykiStatystyki

Google PsychoTrop Zaawansowane
Zaprzyjaźnione
INTEO
Techniki NLP
Wolne Media
PsychoTropEdia
AGaRT
Klinika Sacharuna
Nina2
Podolski

Lista wątków

CHLEB typu KR-IRL. Podstawa to; ENERGIA (antycukrzycowy). (3)
IDEA O POWSZECHNYM ZBAWIENIU (47)
BARDZO SKUTECZNA sztuka walki Bruce'a LEE! (22)
Boli mnie nadgarstek po waleniu w worek :-(((( (11)
Kwitnie forum Jeet Kune Do (9)
Przedstawmy się sobie? (34)
Projekcja astrlana/OOBE/eksterioryzacja (4)
"Oczyścić drzwi percepcji" autorstwa Hustona Smitha (11)
Zapowiedź świata post-copyright (3)
AYAHUASCA - SHAMANIC JOURNEY, AMSTERDAM, HOLANDIA 2010 (1)
Jak trafiłeś na Psycho-Tropa :) (73)
Mam pytanie o oddechu (6)
Explorer i firefox pokazują co innego (9)
Buddyzm: hinayana czy mahayana ? (46)
Buty. Podeszwa, zdrowie. (7)
AC/DC covers - 4 SZMERY - 24.09.2010 - Jelenia Góra (1)
Globalne Ocieplenie (5)
sens istnienia (52)
maryska (42)
Ach ci mężczyźni, (33)
Włocławek (5-7.11.10) 5 Rhythms-prowadzi Sangeet Portalski (1)
takie tam (12)
Sztab wyborczy Janusza Korwina Mikke (16)
"Bo tak lubie i tak będzie" (81)
Urzekające muzyczne kawałki :) (69)
Tajemne praktyki i magiczne rytuały w walce (3)
śnie o tym, że ktoś umrze.. I naprawdę ktoś umiera. (13)
Szanowne Forum (28)
teoria równoległych rzeczywistości (24)
Smak spermy. Z wiekiem odczuwam go inaczej (29)
[zastosowania] [LSD] Najpotężniejszy afrodyzjak (14)
interesujace linki (26)
psychotropia (10)
TRANSCENDENTALNA MEDYTACJA W SZKOŁACH (17)
Spotkanie? (2)
Program Tybetański RatujTybet- możesz pomóc (1)
Poezja mej Duszy (4)
Warsztaty Inteo (10)
Wątek do zbierania opisowych nazw PsychoTropa (45)
Filmiki zlotowe. (42)
Wszyscy tyle samo - szkic systemu (12)
dziś godzina dla ziemi (3)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (2)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (1)
Akcja 100 milionów toreb (8)
WARSZTATY MEDYTACJI KRAKÓW 10-11 KWIECIEŃ (1)
Bioenergetyka - Alexander Lowen (51)
Żeń szeń - doping na sesję ;) (44)
borderline. (23)
Nie chcą krzyża w sali lekcyjnej (38)
[artykuł] Skończmy wreszcie tą głupią wojnę (26)
Filmy online w całości (33)
A jakby wszyscy zarabiali tyle samo ? (14)
Grono i pytanie (6)
OK (8)
To kobiety mają jaja (6)
Pomocy chyba wariuje.... uzależnienie.... emocjonalne.... (105)
mam ochote sie wykrzyczeć! (9)
sens życia (70)
Warto skończyć z paleniem zanim.. (3)

Autor Wiadomość
alchemik 

Wysłany: 07-02-15, 11:05   5 rytmow

hej,
odkrylem ostatnio bardzo fajna sprawe;

Nazywa sie to tancem pieciu rytmow i jest czyms pomiedzy medytacja, transem a impreza. Potezny srodek rozwoju siebie, komunikacji z innymi i dobrej zabawy.

Troche jakby byc na idealnej imprezie - bez smrodu papierosow, bez pijanych ludzi a za to z ciekawa i zroznicowana muzyka - od ambientu poprzez muzyke ludowa az po transy. Dodatkowo, dzieki temu ze nie ma typowych dla klubow pulapek spolecznych gierek latwiej jest sie otworzyc w tancu i naprawde przekraczac granice.

Rozni ludzie roznie prowadza taniec pieciu rytmow - nasz prowadzacy, ktory steruje calym rytualem, miksuje muzyke z plyt. Ale niektorzy prowadza tez taniec z uzyciem bebnow.

Naprawde ciekawa rzecz...
A fizycznie tez niezly wycisk.
cin 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-15, 11:30   

a to jakiś klub jest?
yage 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-15, 11:48   

ktoś niedawno z Inteo dawał namiary na takie warsztaty - były w warszawie , ale sobie olałem ;P

pewnie fajna sprawa
..... właśnie składam urozmaiconą dźwięko-muzykę i wieczorem robię coś w tym stylu u siebie :-) z medytacją , transem i zabawą dźwiękami .
Bromba 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-15, 11:55   

Alchmik, daj namiary :lol:
alchemik 

Wysłany: 07-02-15, 12:05   

cin napisał/a:[quote]
a to jakiś klub jest?
[/quote]

nie do konca :)

dzisiaj ide na zajecia ktore odbywaja sie w... gotyckim kosciele.
Ale to raczej wyjatek niz przyjeta praktyka.

Bromba napisał/a:[quote]
Alchemik, daj namiary
[/quote]

niestety moje namiary na niewiele wam sie przydadza

musicie poszukac sami u siebie
yage 
Wysłany: 07-02-15, 12:27   

taki wywiadzik znalazłem w "zwierciadle" o 5 rytmach

Pięć rytmów fali
Tatiana Cichocka

Gdy pozwolimy ciału ruszać się w sposób spontaniczny i instynktowny, zaczyna ono wyrażać skrywane uczucia. To naturalny, leczniczy proces. Uwalniając swój gniew, strach, radość, uwalniamy energię i siłę, jakiej się po sobie nie spodziewaliśmy – mówi Tatianie Cichockiej Adam Barley, nauczyciel metody 5 rytmów

– Taniec 5 rytmów brzmi tajemniczo, jak chińskie 5 smaków...

– Ważne, żebyśmy to powiedzieli na początku: 5 rytmów to nie taniec w potocznym rozumieniu tego słowa. Nie ma ustalonych kroków, układów. Nie chodzi o to, żeby ładnie wyglądać. Chodzi o odnalezienie własnego ruchu, o bycie sobą. 5 rytmów to głęboka duchowa praktyka, której istotą jest integrowanie poprzez ruch wszystkich uczuć, które się pojawiają. Uczymy się być z tym, co jest. Tu i teraz, w nas, naokoło nas.

W życiu często uciekamy od swoich prawdziwych uczuć, boimy się ich tak bardzo, że większość energii zużywamy na to, żeby ich nie czuć. Dlatego jesteśmy ciągle zmęczeni, gdzieś w głębi siebie samotni i nieszczęśliwi.

Tak z pewnością było w moim przypadku.

– Jak trafiłeś na 5 rytmów?

– Poprzez muzykę. Niemal cała moja rodzina to muzycy, sam przez kilka lat byłem muzykiem. A Gabrielle Roth, twórczyni metody 5 rytmów, wydaje również płyty. Jej muzyka jest niezwykła – jakby pusta, w zasadzie sam rytm, który prowadzi, towarzyszy, ale zostawia miejsce na własne uczucia.

Zanim trafiłem na 5 rytmów, byłem w strasznym stanie, nie umiałem żyć z ludźmi, uciekałem w narkotyki, zmieniałem zawody... Pamiętam, jak mając 23 lata, siedziałem z moją dziesięciomiesięczną córką na kolanach, patrzyłem przez okno i płakałem. Byłem głęboko nieszczęśliwy. Przez wiele lat medytowałem. Medytacja przynosiła chwilową ulgę, ale była dla mnie ucieczką do takiego miejsca w sobie, gdzie nie czułem już nic.
To było wspaniałe, ale kiedy wracałem, nadal nie potrafiłem sobie ze sobą poradzić. Wracał ból. Zrozumiałem, że uciekając od siebie, niczego nie załatwię. Poszedłem na terapię, próbowałem różnych metod pracy z ciałem. Aż posłuchałem tej muzyki i poszedłem na warsztat Gabrielle Roth. I olśnienie: To jest coś innego! To jest to!

– Czym metoda 5 rytmów różni się od innych ścieżek rozwoju?

– To medytacja, ruch, głęboka emocjonalność, duchowość, terapia... Wszystko w jednym. Dla mnie praca z 5 rytmami to głębokie przeżycie duchowe porównywalne z medytacją. Jednak zamiast mówić: duchu, uwolnij się, wzleć gdzieś wyżej, mówię: duchu, wstąp we mnie, napełnij mnie sobą. W takich momentach czuję, że mam duszę. Dusza to jedność ciała, serca i umysłu. Żeby praktykować 5 rytmów, nie musisz być nikim większym, lepszym, mądrzejszym, niż jesteś. Czy jesteś zły, smutny, wesoły, w depresji, twoje ciało chce to wyrazić. Dzieci to robią naturalnie, gdy pojawia się smutek, płaczą, gdy radość – skaczą, gdy złość – tupią, wrzeszczą... pozwalają uczuciu przepłynąć przez ciało.
W naszej kulturze dorosłym tego nie wolno. Mamy więc olbrzymie pokłady emocji pochowane w ciele. Pojawiają się różne bóle, chorujemy.

5 rytmów pozwala uwalniać te pokłady uczuć.

– Jak wyglądają warsztaty? Poproszę trochę kuchni...

– Na początku sesji zwykle skupiamy się kolejno na różnych częściach ciała, pozwalając się im ruszać w dowolny sposób, wczuwając się w nie. Co czuje moja głowa, jak chce się ruszać? Co się stanie, jak nią pomacham, pokręcę, powoli, szybko etc. A moje łokcie? Plecy? Stopy? Większość ludzi ma bardzo ograniczoną świadomość poszczególnych części ciała. Na co dzień wykonujemy powtarzalne, konwencjonalne ruchy. Siedzimy wyprostowani, stoimy, leżymy albo idziemy... Często, ruszając się inaczej, ludzie są zaskoczeni: O rany, mam coś takiego jak kolana! I one potrafią się zginać w różne strony! To dziwne, ciekawe, przerażające. Już samo to bywa dla wielu ludzi odkryciem. A to dopiero rozgrzewka...

– Mówimy o pięciu rytmach. Co to za rytmy i skąd taki podział?

– Podział wynika z obserwacji naturalnego ruchu.

Gabrielle Roth, pracując przez kilkadziesiąt lat z ludźmi, zauważyła, że ludzkie ciało spontanicznie i instynktownie porusza się w powtarzalny sposób, można wyodrębnić poszczególne fazy tego ruchu. Ten ruch to fala. 5 rytmów to po prostu mapa tego, w jaki sposób się poruszamy. My sami, energia w nas, w świecie. Fala rozbijająca się o piasek, światło, dźwięk... Fala ma swój początek, rośnie, osiąga swój wierzchołek, gdzie załamuje się, potem opada i wygasa. I znowu. Pierwsza faza to flowing (przepływ), kolejna to staccato, które przechodzi w chaos, po którym przychodzi lyrical, a na końcu jest stillness (uspokojenie). Gabrielle zauważyła, że tańczenie fali ma właściwości lecznicze, otwierające. Tak narodziła się ta metoda pracy z ciałem.

5 rytmów według Gabrielle Roth
– uwolnij ciało, otwórz serce, oczyść umysł

2,5-dniowe grupowe warsztaty rozwojowe, w ramach których uczestnicy mają możliwość wejść w głębszy kontakt ze swoim ciałem. Taniec rozumiany jako praktyka duchowa, która pomaga zintegrować wszystkie aspekty siebie i otworzyć się na innych. Udział w warsztatach nie wymaga żadnych przygotowań, umiejętności ani specjalnej sprawności fizycznej. Nacisk położony jest nie na wykonywanie konkretnych ćwiczeń, lecz na odkrywanie i doświadczanie własnych możliwości i ograniczeń.
MarS 

Wysłany: 07-02-15, 13:45   

Alchemik. Prawdziwe kursy 5 rytmów nie mają nic wspólnego z transem. Są tańczeniem emocji które się w danym momencie czuje, wyrażeniem ich przez ruch. Ktoś robi pewnie coś co również nazwał sobie 5 rytmami ale to pewnie nie jest ten oryginalny przekaz od twórczyni. Znowu ktoś był na jakichś zajęciach, powąchał, zobaczył kasę i robi warsztaty pod cudzą nazwą bo po co robić pod nazwą która jeszcze nie ma swojej tradycji jak można podpiąć się pod modna nazwę.
ankar 
Wysłany: 07-02-16, 15:44   

yage napisał/a:[quote]
ktoś niedawno z Inteo dawał namiary na takie warsztaty - były w warszawie , ale sobie olałem ;P

pewnie fajna sprawa
..... właśnie składam urozmaiconą dźwięko-muzykę i wieczorem robię coś w tym stylu u siebie :-) z medytacją , transem i zabawą dźwiękami .
[/quote]

Fajnie :smile: można samemu albo z przyjaciółmi i wcale nie potrzeba warsztatów ;-) u mnie przez ostatnie pół roku przeważa "staccato" właśnie takie emocje ze mnie wypływają...
yage 
Wysłany: 07-02-16, 16:42   

ankar "u mnie przez ostatnie pół roku przeważa "staccato" właśnie takie emocje ze mnie wypływają..."

;-) u mnie czasami też - widać to wyraźnie przy krótkich urywanych fletach
i wysypie innych dźwięków ..... wtedy na granicy "szaleństwa" i zbzikowania się poruszam :smile:
alchemik 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-16, 17:12   

a staccato tez lubie za jego jednoczesna plynnosc i dynamike.
mocno waleczny to rytm.

probowaliscie kiedys narysowac rytmy?

fajna sprawa
Bromba 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-17, 16:48   

Za trzy godziny parkiet będzie mój, idę tańcować. Pierwszy raz sama będę przejeżdżać przez tory więc trzymajcie kciuki :lol:
yage 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-17, 18:03   

Alchemik "probowaliscie kiedys narysowac rytmy? "

były próby malowania dźwięków i muzyki .... a raczej klimatów jakie się czuje za pomocą kolorów i nieokreślonych kształtów akwarelkami .
ale rytmy ? ciekawy temat :smile:

niech Cię parkiet i nutki prowadzą Bromba :noego:
Bromba 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-18, 23:09   

Dzięki Yage, wytańczyłam się po pachy :lol:
Jeden jak mnie dosrwał, co tylko piruety kręcił, to myslałam że mi serducho wyskoczy. Zgubiłam drogę, znalazłam, było super, grał zespół, ze dwieście osób na parkiecie, polecam :lol:
ankar 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-26, 12:56   

no właśnie kto namaluje staccato, z czym wam się kojarzy?
a może słodką batukadę? :smile:
yage 
Wysłany: 07-02-27, 10:14   

mi się kojarzy z pękającymi bańkami mydlanymi i z pęcherzykami bąbelków lecącymi po ściance butelki gdy sie otwiera oranżadę - a konkretnie z ostatnim etapem ich podróży kiedy znikają na powierzchni .
marta mówi , że jej kojarzy się z puszczaniem kaczek na wodzie kamieniem-kiedy lekko i sprytnie odbijają się od tafli jeziora .
alchemik 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-27, 12:10   

dla mnie staccato to lamane fale - nagle zalamania krzywych, ogniste kolory.
kojarzy mi sie z seksem i z walka elementow miekkich i okraglych (zenskich?) i twardych i ostrych (meskich?) polaczenie dynamiki i napiecia z plynnoscia.
ankar 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-02-27, 16:57   

fajnie to opisaliście:)

a może ktoś namaluje rytmy? ;-)
yage 
Wysłany: 07-04-02, 09:11   

Dla Tańczącego Wojownika życie jest Wielkim Choreografem. Tańczymy, aby być tu i teraz, aby płynnie poruszać się we wszystkim, cokolwiek się wydarza. Tańczymy, aby uczyć się zaufania i uwalniania, aby oczyszczać siebie i być wolnym. Tańczymy, aby ucieleśnić język naszej duszy, za pomocą którego łączymy się ze sobą i głębszymi aspektami egzystencji. Tańcząc stajemy się wrażliwi na wyjątkowość przestrzeni, w której jesteśmy i budzimy w sobie moc leczenia, którą nosimy w sobie od zawsze. Nasz taniec staje się naszym lekarstwem a Tańczący Wojownik staje się stałym towarzyszem w naszej życiowej podróży.
Modlitwa Ciała jest intensywną i skoncentrowaną nauką o naszej relacji z przestrzenią, w której będziemy szukać fizycznego i energetycznego doświadczenia „stania w centrum swojej własnej przestrzeni”.

Ya’Acov jest artystą w otwieraniu bram serca i leczeniu w sposób pełen magii i delikatności- jest prawdziwym nowoczesnym szamanem.

Ya’Acov Darling Khan jest jednym najbardziej doświadczonych nauczycieli 5 rytmów jakich znamy. Studiuje i praktykuje szamanizm od 20 lat - w tym ponad 18 lat uczył się od Gabrielle Roth i szamanów z dżungli amazońskiej i Europy. Przez kilkanaście lat był jednym z najbliższych współpracowników Gabriele Roth prowadząc Moving Center School w Europie. Od lutego tego 2007 prowadzi razem żoną School of Movement Medicine, w której łączą 5 rytmów z praktyką szamańską. Mieszka w południowej Anglii. Jego nauczanie jest mieszanką praktycznej mądrości, humoru i tańca prowadzącego przez cienką granicę tego co nieznane.

Praktyczne informacje:

Data: 18-20 maja 2007 (Warszawa)

Miejsce: Szkoła Podstawowa nr 69 ul. Wiktorska 73 (metro Racławicka )

Godziny: piątek 19.00- 22.00
sobota 11.00- 18.00
niedziela 11.00- 17.00

Cena: - 450 zł (przy wpłacie zaliczki do 30 kwietnia)
- 490 zł (po 30 kwietnia)
Zaliczkę 150 zł prosimy wpłacić na konto:
Joga! Centrum Adama Bielewicza
11 1140 2004 0000 3002 3466 4893 (mBank)

Ważne: tylko wpłata zaliczki i jej mailowe potwierdzenie równoznaczna jest z rezerwacją miejsca.
Ilość miejsc ograniczona, decyduje kolejność wpłat.

Informacje i zapisy: info@5rytmow.pl , tel. 608 444 899

[ Dodano: 07-08-31, 08:30 ]
warsztat 5 rytmów
5-7 pażdziernika 2007
warszawa
prowadzi Adam Barley ( wielka brytania )
szczegóły pod linkiem
http://www.5rytmow.pl/warsztaty_1.html

aha byłem już na dwóch poprzednich edycjach tego warsztatu " modlitwa ciała " z Ya'Acov - bardzo delikatne pełne współodczuwania prowadzenie z szamańskim akcentem Ya'Acov sporo czasu spędził w lasach amazońskich , gdzie pobierał nauki u tamtejszych szamanów .

no i "ujeżdżanie dzikiego ognia" z Adamem Barleyem 5 dni tańczenia (czasami po 10 godzin dziennie) - spontaniczny , budzący kreatywność , łączący z lękami warsztat.

podziękowania dla Alchemika i MarSa za info , które w znacznym stopniu przyczyniły się do mojego uczestnictwa w 5 rytmach :-)
yage 
Wysłany: 07-08-31, 08:35   

warsztat 5 rytmów
5-7 pażdziernika 2007
warszawa
prowadzi Adam Barley ( wielka brytania )
szczegóły pod linkiem
http://www.5rytmow.pl/warsztaty_1.html

aha byłem już na dwóch poprzednich edycjach tego warsztatu " modlitwa ciała " z Ya'Acov - bardzo delikatne pełne współodczuwania prowadzenie z szamańskim akcentem Ya'Acov sporo czasu spędził w lasach amazońskich , gdzie pobierał nauki u tamtejszych szamanów .

no i "ujeżdżanie dzikiego ognia" z Adamem Barleyem 5 dni tańczenia (czasami po 10 godzin dziennie) - spontaniczny , budzący kreatywność , łączący z lękami warsztat.

podziękowania dla Alchemika i MarSa za info , które w znacznym stopniu przyczyniły się do mojego uczestnictwa w 5 rytmach :-)
Wysłany: 07-08-31, 08:38   

No niestety warsztat ten nie jest dostępny nowicjuszom więc twoje info się pewnie nikomu nie przyda:( :)
Będziesz w Wawie na 5 rytmach to wpadnij. Zabierz się poprostu po zajęciach z Magda i moją żoną do nas:)
yage 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-08-31, 09:21   

kurcze szkoda .... dzwoniłem jeszcze do organizatorów i potwierdzili to co MarS pisze powyżej . warsztat jest zaawansowany . wcześniej należy przejść dla początkujących , który w polsce bedzie dopiero w grudniu .

oooo Agnieszka też będzie :-)pozdrówki dla Agnieszki.... dzięki za zaproszenie :-)
skrzacik 

Wysłany: 07-11-29, 13:01   

Gorąco polecam warsztat 5 rytmów:
"Sztuka Manifestacji Marzeń i Całonocna Ceremonia Tańca"
Ya'Acov Darling Khan
18-20 stycznia 2008 (Warszawa)
zapisy od 19 listopada
dołączam link z szczegółowymi informacjami:http://5rytmow.pl/warsztaty_6.html
a także link do ciekawego i treściwego filmiku związanego właśnie z 5 rytmami :
http://www.youtube.com/watch?v=xYMdlKWaEEY

;-)

[ Dodano: 07-12-04, 15:06 ]
Nie musisz znać żadnych kroków!
Możesz zaryzykować, spontanicznie i instynktownie zrobić krok w niewiadome.

To kolejne zaproszenie na warsztat 5 rytmów!!!-tym razem do Pozanania
;-)
NTENSYWNE FALE
Taniec 5 RytmówTM wg Gabrielle Roth-Prowadzący Martina Maria Weinheimer
oto dokładne info:
15-16.12.2007 :sobota 11.00-18.00, niedziela 11.00-17.00
Miejsce: Poznań, Centrum Jogi Harmonia ul.Towarowa 45.

Koszt: 250,00 zł. (przy wpłacie całości na konto do 01.12.2007)
275,00 zł. (przy wpłacie zaliczki 150,00 zł. na konto do 01.12.2007)

Rezerwacja:
rezerwacji miejsca dokonuje się przez wpłatę zaliczki ( 150 zł ) na podane niżej konto i (bardzo dla nas ważne!) jej mailowe potwierdzenie.
Nr konta: Beata Eckert 69 1090 1593 0000 0000 5900 3007
Ilość miejsc jest ograniczona, a o przyjęciu decyduje kolejność wpłat, więc nie zostawiajcie decyzji na ostatnią chwilę.
Zapraszamy!
Zapisy oraz więcej informacji:
Sylwia tel.664027646 jasw@op.pl

Martina Maria Weinheimer - urodzona w sercu Berlina Wschodniego, od 2005 roku jest autoryzowanym nauczycielem tańca 5 RytmówTM. Prowadzi warsztaty w Berlinie i innych miastach.
„Dla mnie taniec 5 RytmówTM to wciąż na nowo odkrywana, cudowna i prosta metoda przeżywania swojego jestestwa, dzielenia się swoim strachem, złością, smutkiem, radością, zmęczeniem. Jestem wdzięczna za to, że mogę poprzez taniec wyrazić to, co jest w danym momencie.
Zapraszam Ciebie do wspólnego Tańca, cieszę się na spotkanie z Tobą.”Martina
i ja też podpisuję się pod zaproszeniem :grin:
igor 
Site Admin

Wysłany: 07-12-29, 13:50   

Skrzacik, jak wrzucasz ogłoszenie, to na drugi raz zaznacz ptaszek "Nie łącz tego postu" - inaczej lista wątków nie zostanie przesortowana.

BTW: z tego co widać na YouTubie, to nie jest to takie trudne :) Jedyny problem widzę w zebraniu chwili czasu na to i ustawieniu się ze znajomymi. (i będzie gratis).

[ Dodano: 07-12-29, 13:51 ]
Może ktoś kto był, zrobi jakieś małe How-To - do amatorskich zabaw na imprezie domowej? Wrzucimy do PsychoTropedii.
MarS 

Wysłany: 07-12-29, 14:32   

Z tego co wiem nie jest to do końca prawdą, że jest to warsztat 5 rytmów. Jest tak reklamowany u nas bo prowadzący był jednym z głównych przedstawicieli 5 rytmów. Zaczął jednak nauczać trochę inaczej, po swojemu. Piszę o Ya'Acowie. Oczywiście moje pisanie nie jest żadnym odradzaniem a jedynie uściśleniem informacji.
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-12-29, 15:03   

MarS napisał/a:[quote]
Zaczął jednak nauczać trochę inaczej, po swojemu. Piszę o Ya'Acowie.
[/quote]

Jakie są główne różnice?
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 07-12-29, 20:53   

Z opowieści jakie słyszałem to mniej więcej jak między medytacją tego co jest a medytacją wizualizacyjną. Na zewnątrz to samo lecz wewnątrz inne podejście.
yage 
Wysłany: 07-12-29, 21:58   

igor napisał/a:[quote]
Może ktoś kto był, zrobi jakieś małe How-To - do amatorskich zabaw na imprezie domowej? Wrzucimy do PsychoTropedii.
[/quote]

wystarczy tańczyć będąc w kontakcie ze swoim ciałem i swoimi uczuciami ... można tańczyć również swój opór - lub cokolwiek to jest , jeśli się pojawia. na warsztatach tańczymy ze specjalnie dobraną muzyką .... i to jest dosyć istotne w 5 rytmach . na filmie wygląda to fajnie i łatwo - bo akurat na tym tańczą nauczyciele i "stażyści" . dla mnie pierwsze kroki były bardzo krępujące i wstydziłem się . trzeba troszkę odwagi , żeby tańczyć swój wstyd .

Jakie są główne różnice?
[/quote]

byłem na warsztacie z Barleyem i Ya'Acovem i jakichś specjalnych różnic w podejsciu nie zauważyłem , mimo , że były to całkiem inne tematycznie warsztaty .
ale ten wrsztat z ogłoszenia wyżej może być "inny" - widzę to już po wypunktowaniach w programie .
skrzacik 

Wysłany: 08-01-02, 20:57   

hm.
ja po prostu czasem robię tak,że zaczynam poruszać się zwracając uwagę na poszczególne części ciała:zaczynam od stóp-mocne silne pewne stopy to podstawa,fundament,to nasza siła, później przechodzę do kolan ,bioder,rąk,barków,głowy.W międzyczasie staram się poruszać wszystkim czym się,ale uwagę kieruję na którąś z części.Zauważyłam,że taka praca zaczyna coś we mnie otwierać,poruszać.Dla mnie to jakby drzwi do kontaktu i poczucia emocji.

Z tego co wiem nie jest to do końca prawdą, że jest to warsztat 5 rytmów.
[/quote]

Dzwoniłam do jednej z organizatorek i ona powiedziała,że Ya'Acov wplata w swoje warsztaty "smaczki" zaczerpnięte z szamanizmu i zaznaczyła,że to nie będzie warsztat tylko 5 rytmów ;-) ciekawa jestem-i już niedługo sama się przekonam ;-)
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-02, 23:14   

Ponoć już na oficjalnej liście z trenerami 5 rytmów nie występuje. Ma swoją szkołę http://www.schoolofmoveme...entmedicine.php
yage 
Wysłany: 08-01-03, 23:22   

jeszcze kilka słów o rytmach : rozmowa z Barleyem , który w marcu poprowadzi warsztat w polsce .

– Jak wyglądają i czym charakteryzują się poszczególne rytmy?
– Trudno to opisać, choć świetnie widać poszczególne fazy, gdy ludzie się kochają. Najpierw delikatnie, łagodnie, miękko, to ruch kobiecy, zrelaksowany, związany z ziemią – to gra wstępna – flowing. Potem rytm narasta, staje się coraz bardziej gwałtowny, intensywny, pionowy, ognisty, stanowczy, męski – staccato, gdy dalej narasta, wchodzimy w chaos, ruchy są spontaniczne, zatracamy się, zostawiamy to, co nas trzyma – to orgazm. To, co przychodzi potem, to delikatne, lekkie ruchy, drganie, lekkość – lyrical. Aż w końcu osiągamy stillness, czyli wyciszenie, harmonię, poczucie połączenia, taniec staje się ruchem oddechu przechodzącego przez całe ciało.
Dwa ostatnie rytmy są szczególnie trudne do opisania. Dlatego zachęcam wszystkich, by nie popadać w bezruch, doświadczać tego, co przychodzi po fazie chaosu. W naszej kulturze zwykle w tym miejscu się zatrzymujemy. Energia pojawia się, buduje, wybucha, czyli uwalnia się. A my zasypiamy albo zapalamy papierosa, by wrócić do porównania z seksem.

– Co w ten sposób tracimy?
– Moment niezwykłego otwarcia, kiedy jesteśmy bardzo podatni na zranienie, czujemy głęboko, jesteśmy połączeni ze wszystkim wokół; kto jest wierzący, pewnie czuje połączenie z Bogiem... Wszystko, co nieważne, znika, zostaje naga prawda, tajemnica. Może dlatego przed tym uciekamy. Boimy się tego wymiaru. Bo to można tylko poczuć, nie zrozumieć. A przecież naszej kulturze przewodzi rozum, ego.
Jeśli miałbym podsumować 5 rytmów, powiedziałbym, że chodzi w nich o integrację, jedność i instynkt. Kiedy jestem jednością, już ze sobą nie walczę, nie próbuję niczego wypierać, uciec przed czymś we mnie. Pojawia się moc. Nie muszę tego analizować, oceniać, kontrolować. Co za ulga!

– Ponieważ tego doświadczyłam podczas twoich warsztatów, wiem o czym mówisz, ale rozumiem, że wielu osobom pomysł, że można zatańczyć swój strach czy gniew, wyda się co najmniej egzotyczny...
– Bo to w naszym świecie prawdziwa egzotyka. Od dzieciństwa zabierają nam dostęp do własnego ciała. Nie wolno nam czuć gniewu, złości – unieruchamiamy ręce, zaciskamy szczęki, mamy być mili – pojawia się grymas uśmiechu. Nie wolno się nam bać – usztywniamy całe ciało jak kołek, żeby nie pokazać, że się boimy. Seks jest brzydki i zły – usztywniamy biodra, łączymy nogi. Jedyne, co zostaje, to głowa, siedziba rozumu i myślenia.
Ludzie zachowują się, jakby byli chodzącymi mózgami, umieszczonymi w niedoskonałych ciałach. Są nieszczęśliwi, więc czytają książki, o tym, jak radzić sobie z problemami, wiedzą o sobie coraz więcej, ale ta wiedza zostaje w ich głowach. W rozwoju chodzi nie tylko o wiedzę, lecz przede wszystkim o doświadczenie.
Nie przepuszczamy pojawiających się emocji przez sztywne, nieruchome ciało, bo się nie da. Więc one przechodzą przez głowę. I tak niewyrażony w ciele strach zamienia się w głowie w gonitwę myśli; złość – w krytykanctwo, ocenianie; pragnienia seksualne w dewocję, obsesję. Wierz mi, znam to dobrze. Wychowałem się w porządnej angielskiej rodzinie. Kocham moich rodziców i oni to wiedzą, ale może dlatego moja ścieżka prowadzi w stronę odzyskania ciała, uczuć, w stronę życia. I chcę innym w tym pomagać.

– Twoje zajęcia są niepowtarzalnym doświadczeniem. Niezwykłe jest to, jak wyczuwasz energię grupy, pokazujesz wszystko całym sobą, jesteś też didżejem, puszczasz muzykę, która współgra z tą energią, buduje ją albo uspokaja...
– To, co szczególnie mnie porusza, to spontaniczny kontakt, jaki się po jakimś czasie zawiązuje między tańczącymi ludźmi. Ćwicząc 5 rytmów w grupie, można być sobą, być w prawdzie i jednocześnie z innymi ludźmi. Bez słów.

– Dlatego ciągle powtarzasz: nie rozmawiajcie, otwórzcie oczy?
– Słowa pojawiają się najczęściej zamiast czegoś, żeby coś zagłuszyć, zagadać. Podczas warsztatów doświadczamy tego, jak być z innymi bez słów, patrząc sobie w oczy. A to niezwykłe doświadczenie, dla wielu osób trudne, dla innych – świetna zabawa. Doświadczamy tego, że złość nie tylko niszczy, ale i zbliża, że smutek nie oddala, że kochać można nie tylko w sposób cukierkowo-lukrowany, ale też w taki, w którym jest miejsce na krew, pot i łzy. To poprawia relacje, pokazuje je w prawdziwym świetle, uczy bycia razem. Dlatego żałuję, że w Polsce tak mało mężczyzn przychodzi na te warsztaty, przychodzą kobiety, a przecież one są w związkach z jakimiś mężczyznami...

– Może jakoś ich zachęć?
– Mogę zagwarantować, że po trzydniowym warsztacie będą dwa razy lepszymi kochankami i lepiej zrozumieją swoje partnerki. Myślisz, że to wystarczy? (śmiech). 5 rytmów to metoda prosta, dostępna, praktyczna dla każdego. Niewymagająca, a przynosząca efekty. Ruszać się można wszędzie, nie trzeba być sprawnym fizycznie, nie trzeba specjalnego miejsca ani nawet muzyki – przetańczyłem kiedyś 5 rytmów w toalecie w samolocie. Nie trzeba jechać do Tybetu, by spotkać się ze sobą. Gabrielle Roth kiedyś powiedziała: „Dobrze jest siedzieć na szczycie góry i czuć spokój wewnętrzny. Ale czy potrafisz zachować ten swój spokój, jadąc w nocy przez Harlem?”. Tego chcę.
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-01-04, 08:41   

skrzacik napisał/a:[quote]
ja po prostu czasem robię tak,że zaczynam poruszać się zwracając uwagę na poszczególne części ciała:zaczynam od stóp-mocne silne pewne stopy to podstawa,fundament,to nasza siła, później przechodzę do kolan ,bioder,rąk,barków,głowy.W międzyczasie staram się poruszać wszystkim czym się,ale uwagę kieruję na którąś z części.Zauważyłam,że taka praca zaczyna coś we mnie otwierać,poruszać.Dla mnie to jakby drzwi do kontaktu i poczucia emocji.
[/quote]

Hej skrzacik :)
I często to robisz?
Jakie były trudności największe na początku?
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-04, 10:23   

[quote]Cytat:
że wielu osobom pomysł, że można zatańczyć swój strach czy gniew, wyda się co najmniej egzotyczny...
[/quote]

Nie tylko egzotyczny ale i nie wykonalny. Zazwyczaj kończy się to grą aktorską.
yage 
Wysłany: 08-01-04, 11:08   

[quote]Cytat:
że wielu osobom pomysł, że można zatańczyć swój strach czy gniew, wyda się co najmniej egzotyczny...
[/quote]

Nie tylko egzotyczny ale i nie wykonalny. Zazwyczaj kończy się to grą aktorską.
[/quote]

i nie tylko gniew czy strach - dotyczy to każdego uczucia .

Igor zapytał o trudności . bardzo często łapię się na tym , że zalezy mi na tym , żeby to jakoś wyglądało i miało formę . kiedy na tym się skupiam tracę kontakt z emocjami i wtedy zostaje tylko "pajacowanie" .

[ Dodano: 08-01-04, 11:34 ]
aha ... mam trochę muzyki gabrielle roth do potańczenia fal 5 rytmów - jeśli ktoś chce to mogę podesłać :-)
skrzacik 

Wysłany: 08-01-04, 22:24   

I często to robisz?
[/quote]

Ciągle sobie obiecuje,że będę tańczyć częściej.. :slonko:

Jakie były trudności największe na początku?
[/quote]

Od dziecka taniec jest dla mnie dużą przyjemnością i zabawą,czymś bardzo pozytywnym.Tańcząc czuję się jak ryba w wodzie,tym bardziej że od najmłodszych lat chodziłam na różne zajęcia związane z ruchem,muzyką,rytmiką.Więc jak tu tańczyć swój smutek czy złość?!- na początku to było dla mnie istotne pytanie. Często zatracam się w tańcu,taniec mnie ponosi-wtedy często następuje sama ekspresja i brak kontaktu z rzeczywistością - i to dla mnie jest ta trudność- by być świadomą tego co się dzieje,brak właśnie istoty-czyli przeżywania emocji. Dlatego najczęściej zaczynam od przeniesienia uwagi na poszczególne części ciała,by nie popaść w taki odruchowy taneczny trans.
;)
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-04, 22:54   

To Skrzaciku nie tańcz jeśli nie czujesz uczuć a gdy poczujesz to nie przejmuj się ruchem, ruch jakiś tam będzie i dostosuje się do tego co czujesz. Nie dostosowuj go niech to się wydarzy.
yage 
Wysłany: 08-01-05, 13:21   

...ruch jakiś tam będzie...
[/quote]

dla tych co "pięknie" tańczą będzie to ciekawe doświadczenie . chociaż nie jestem prima beleriną w tańcu , to na pierwszym warsztacie , kiedy zaczynało się coś takiego dziać - często wycofywałem się i pilnowałem czy nie za bardzo odbiegam od "normy całego stada" ..... tymbardziej , że na warsztacie prawie same laski były ;-)
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-05, 15:05   

No to się szykuje materiał na 5-rytmów-How-To :)
yage napisał/a:[quote]
aha ... mam trochę muzyki gabrielle roth do potańczenia fal 5 rytmów - jeśli ktoś chce to mogę podesłać
[/quote]

Ściągam właśnie. Skrzacik, jakieś kawałki polecasz? :)
skrzacik 

Wysłany: 08-01-06, 20:41   

Skrzacik, jakieś kawałki polecasz?
[/quote]

hej Igor!! ja polecam album "Waves" Gabrielle Roth. ;-)
ja sobie skomponowałam własny mix utworów z różnych albumów G.Roth-jakby co to mogę wrzucić ich magiczna listę na forum albo przesłać Ci pocztą polską gotową płytkę :grin:
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-01-07, 22:06   

skrzacik napisał/a:[quote]
hej Igor!! ja polecam album "Waves" Gabrielle Roth. ;-)
ja sobie skomponowałam własny mix utworów z różnych albumów G.Roth-jakby co to mogę wrzucić ich magiczna listę na forum albo przesłać Ci pocztą polską gotową płytkę :grin:
[/quote]

Wrzuć na forum. Już mi się parę ściągnęło. Wczoraj syn mówi do mnie przed snem "chodź się poprzytulać". No wiec stwierdziłem, że odpalimy gabrielle roth i sobie potańczyliśmy. Było.. transowo! :D

PS: no i to bardzo miłe, że chcesz się podzielić pocztowo - takie pamiątki są fajoskie :)
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-01-08, 10:25   

Hmm, nie daje rady znaleźć tego albumu Waves na torrentach i emulu (tylko jeden kawałek "Flowing" odszukałem). To co, zgadamy się na priv co do tej CD? ;)

Apropo HowTo - spis treści zrobiłem na razie w PTE + dodałem do serwisu możliwość wstawiania YouTubowych filmów przez szablon. Dziś dopiszę trochę, ale tylko trochę - muszę najpierw to potańczyć. No i zapraszam do uzupełniania artykułu na zasadach podobnych co w Wikipedii (chodź tu trzeba się najpierw zarejestrować w PTE)

http://psychotropedia.inf...m%C3%B3w_How_To
skrzacik 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-08, 19:43   

Wczoraj syn mówi do mnie przed snem "chodź się poprzytulać". No wiec stwierdziłem, że odpalimy gabrielle roth i sobie potańczyliśmy. Było.. transowo! :D
[/quote]

hehe ;) jakie to milusie!!
spoko spoko-będzie CD :grin:
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-09, 00:03   

:)
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-20, 11:28   

No i jednak nie 5 rytmów. Piszę w oparciu o relację osób, które były na różnych warsztatach 5 rytmów i mające nieco pojęcia o tej idei.
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-20, 20:10   

MarS, no to napisz coś więcej może.
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-20, 23:06   

A co tu więcej pisać. Poprostu informacja dla tych co chcą się z 5 rytmami zapoznać, że u tego nauczyciela poznają ale nie 5 rytmów.
yage 
Wysłany: 08-01-22, 10:06   

....napisz coś więcej może.
[/quote]

cały warsztat był szamańskim rytuałem połączonym z tańcem . dlaczego warsztat ten podpięty został pod 5 rytmów ? nie wiem .... na prospektach angielsko języcznych odnośnie tego warsztatu nie sugeruje się , że jest on tym samym co 5 rytmów .
chociaż można by powiedzieć , że to co proponuje Ya'acov wróciło do źródeł z których wywodzi się 5 rytmów . warsztat miał kilka części tematycznych . w jednej z nich chodziło o połączenie się z 4 rytmami żywiołów ; praca z energią męską i żeńską , fuzją tych dwóch . także aż tak oderwane to od 5 rytmów nie było kompletnie .
MarS 

Wysłany: 08-01-22, 11:12   

[quote]Cytat:
że to co proponuje Ya'acov wróciło do źródeł z których wywodzi się 5 rytmów
[/quote]

?

[quote]Cytat:
fuzją tych dwóch . także aż tak oderwane to od 5 rytmów nie było kompletnie .
[/quote]

Nie ważne jak wygląda na zewnątrz. Jeśli podstawowe założenie jest inne to jest to kompletnie oderwane. W 5 rytmach tańczysz to co jest w tobie a na tym treningu ponoć wogóle nie było to ważne, to co było tańczone było kreowane. To tańczenie było ponoć bardziej afirmacyjne a 5 rytmowe jest bardziej medytacyjne.
yage 
Wysłany: 08-01-22, 11:49   

?
[/quote]

z tego co się orientuję Gabrielle Roth stworzyła 5 rytmów w oparciu o swoje doświadczenia z szamanizmem i rytmami żywiołów .

fakt tańczenie było w większości afirmacyjne , bo taki był temat warsztatu ( manifestacja marzeń ) , ale jak już wyżej napisałem warsztat podzielony był na kilka części - gwoździem programu była ceremonia-rytuał więc tutaj powiązania nijakiego dopatrywać się nie ma co . ale jedną z części była praca z 4 elemantami (żywiołami) i tutaj już prowadzący wyraźnie podkreślał , żeby być obecnym w tym co się w tobie dzieje teraz .
yage 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-01-22, 13:53   

dobrze się stało , że Ya'acov ze swoimi pomysłami stworzył "school of movement medicine" i tam je realizuje . dla mnie 5 rytmów to raczej to , czego uczy Adam Barley .
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-01-25, 01:05   

Dostałem od Skrzacika pocztą płytkę Gabrielle Roth (z dedykacją :noego: )
No i się dzielę. Linki do ściągnięcia (2 części):

Gabrielle Roth - Root Rhytms - czesc 1

Gabrielle Roth - Root Rhytms - czesc 2

root_rhytms.jpg
Plik ściągnięto 5556 raz(y) 59,08 KB

Odpowiedz do tematu