Disclaimer: Pisząc i czytając PsychoTrop-a, bierzesz pełną odpowiedzialność za siebie. Prezentowane tresci traktuj z wielkim dystansem.
ZalogujZaloguj O forumO forum O forumRegulamin O forumGaleria Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości
RejestracjaRejestracja UżytkownicyUżytkownicy FAQFAQ StatystykiStatystyki

Google PsychoTrop Zaawansowane
Zaprzyjaźnione
INTEO
Techniki NLP
Wolne Media
PsychoTropEdia
AGaRT
Klinika Sacharuna
Nina2
Podolski

Lista wątków

CHLEB typu KR-IRL. Podstawa to; ENERGIA (antycukrzycowy). (3)
IDEA O POWSZECHNYM ZBAWIENIU (47)
BARDZO SKUTECZNA sztuka walki Bruce'a LEE! (22)
Boli mnie nadgarstek po waleniu w worek :-(((( (11)
Kwitnie forum Jeet Kune Do (9)
Przedstawmy się sobie? (34)
Projekcja astrlana/OOBE/eksterioryzacja (4)
"Oczyścić drzwi percepcji" autorstwa Hustona Smitha (11)
Zapowiedź świata post-copyright (3)
AYAHUASCA - SHAMANIC JOURNEY, AMSTERDAM, HOLANDIA 2010 (1)
Jak trafiłeś na Psycho-Tropa :) (73)
Mam pytanie o oddechu (6)
Explorer i firefox pokazują co innego (9)
Buddyzm: hinayana czy mahayana ? (46)
Buty. Podeszwa, zdrowie. (7)
AC/DC covers - 4 SZMERY - 24.09.2010 - Jelenia Góra (1)
Globalne Ocieplenie (5)
sens istnienia (52)
maryska (42)
Ach ci mężczyźni, (33)
Włocławek (5-7.11.10) 5 Rhythms-prowadzi Sangeet Portalski (1)
takie tam (12)
Sztab wyborczy Janusza Korwina Mikke (16)
"Bo tak lubie i tak będzie" (81)
Urzekające muzyczne kawałki :) (69)
Tajemne praktyki i magiczne rytuały w walce (3)
śnie o tym, że ktoś umrze.. I naprawdę ktoś umiera. (13)
Szanowne Forum (28)
teoria równoległych rzeczywistości (24)
Smak spermy. Z wiekiem odczuwam go inaczej (29)
[zastosowania] [LSD] Najpotężniejszy afrodyzjak (14)
interesujace linki (26)
psychotropia (10)
TRANSCENDENTALNA MEDYTACJA W SZKOŁACH (17)
Spotkanie? (2)
Program Tybetański RatujTybet- możesz pomóc (1)
Poezja mej Duszy (4)
Warsztaty Inteo (10)
Wątek do zbierania opisowych nazw PsychoTropa (45)
Filmiki zlotowe. (42)
Wszyscy tyle samo - szkic systemu (12)
dziś godzina dla ziemi (3)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (2)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (1)
Akcja 100 milionów toreb (8)
WARSZTATY MEDYTACJI KRAKÓW 10-11 KWIECIEŃ (1)
Bioenergetyka - Alexander Lowen (51)
Żeń szeń - doping na sesję ;) (44)
borderline. (23)
Nie chcą krzyża w sali lekcyjnej (38)
[artykuł] Skończmy wreszcie tą głupią wojnę (26)
Filmy online w całości (33)
A jakby wszyscy zarabiali tyle samo ? (14)
Grono i pytanie (6)
OK (8)
To kobiety mają jaja (6)
Pomocy chyba wariuje.... uzależnienie.... emocjonalne.... (105)
mam ochote sie wykrzyczeć! (9)
sens życia (70)
Warto skończyć z paleniem zanim.. (3)

Autor Wiadomość
Agniesiaq 

Wysłany: 09-12-22, 14:36   Boli mnie nadgarstek po waleniu w worek :-((((

Heja

Po świętach zaczynam JKD, ale póki co chciałam odrobineczkę formy nabrać i kondycji. Mam mały, pożyczony worek który wieszam w hallu i sobie w niego uderzam. Wczoraj uderzałam seriami przez 20 minut, robiąc co kilka serii przerwę. Dzisiaj masakrycznie boli mnie nadgarstek prawej ręki :sad:

Czy to może być zwykłe nadwyrężenie, czy może lepiej owijać czymś ręce? A może do worka powinny być inne rękawice? Te moje są niestety leciutko przyluźne. Nawet kiedy mocno zaciągne rzepy. Mam chyba za małe dłonie :grin:

Aga
Agniesiaq 

Wysłany: 09-12-22, 14:56   

Właściwie jeden kolega mi już na GG wyjaśnił, że powinnam owijać nadgarstki bandażem oraz uderzać lżej.

Ja to mam tylko nadzieje, że od tych treningów i worka nie urosną mi barki albo ramiona :joint: Przez kilka lat dużo tańczyłam, podobam się sobie taka jaka jestem i nie chciałabym mieć bardziej umięśnionych ramion albo brzuszka :grin:

Aga
blu 
[avatar ukryty]
Wysłany: 09-12-22, 15:03   

napisz na forum bokserskie to tam ci rzetelnie odpiszą, dowiesz się przy okazji jakich suplementów używać i co robić żeby nie mieć pryszczy :hahaha:
MarS 

Wysłany: 09-12-22, 15:13   

Do worka to nie potrzebujesz niczego szczególnego. Tylko osłonić kostki przed otarciem. Wystarczą piąstkówki. To czego potrzebujesz to techniki, odpowiedniego ułożenia pięści. Jeśli jest przekrzywiona to nacisk będzie wyłamywał nadgarstek. Gdyby worek ważył 100kg a wtedy musiał by być bardzo duży i ubity to bym powiedział byś lżej uderzała ale przy lekkim worku to raczej kwestia prawidłowego ułożenia dłoni i techniki ciosu.
Agniesiaq 

Wysłany: 09-12-22, 15:29   

blu napisał/a:[quote]
napisz na forum bokserskie to tam ci rzetelnie odpiszą, dowiesz się przy okazji jakich suplementów używać i co robić żeby nie mieć pryszczy :hahaha:
[/quote]

Nie napiszę na forum bokserskie, bo nie interesuje mnie boks tylko JKD (na forum JKD już napisałam). Nie interesują mnie żadne suplementy (nie potrzebuje ich), a pryszcza nie widziałam u siebie od ładnych kilku lat. Mimo wszystko dziękuje za rady i miłego wtorku życzę

MarS napisał/a:[quote]

Do worka to nie potrzebujesz niczego szczególnego. Tylko osłonić kostki przed otarciem. Wystarczą piąstkówki. To czego potrzebujesz to techniki, odpowiedniego ułożenia pięści. Jeśli jest przekrzywiona to nacisk będzie wyłamywał nadgarstek. Gdyby worek ważył 100kg a wtedy musiał by być bardzo duży i ubity to bym powiedział byś lżej uderzała ale przy lekkim worku to raczej kwestia prawidłowego ułożenia dłoni i techniki ciosu.
[/quote]

Dzięki MarS. Worek faktycznie jest leciutki. Dopytałam znajomego na GG, który troszkę ćwiczy i polecał mi, że dopóki nie opanuje techniki to worek lepiej sobie odpuścić. Najwyżej obniże go troszkę i poćwiczę kopnięcia :grin: Z rozciągnięciem (dzięki Salsie) jest u mnie na pewno lepiej niż z techniką. Oczywiście kopnięcia lekkie, bardziej dla zabawy i podbudowy kondycji.

Aga
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 09-12-22, 19:35   

Rozciągnięcie to nie wszystko. Jeśli będziesz, źle ustawiać się do kopnięć to możesz nadwyrężyć stawy a szczególnie kolanowe.
Rutlawski 
[avatar ukryty]
Wysłany: 10-02-26, 02:46   

Strongwoman.
hudyni 
Kyoudan
[avatar ukryty]
Wysłany: 10-03-01, 10:57   

nie zadbalas odpowiednio o nadgarstki
jesli cwiczysz przy worku to nadgarstki powinny byc specjalnie usztywnione
w sensie ,ze owiniete
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 10-03-01, 12:13   

I powinny i nie powinny. Jak nie owinięte to się czuje błędy w technice :) . Więc jeśli chodzi o wyżycie na worze to lepiej owinąć a jeśli o uczenie się to lepiej ćwiczyć bez owijania stopniowo zwiększając siłę.
marekk 
Wysłany: 10-03-19, 01:36   

Ból nadgarstka prawie na pewno spowodowany jest złym układaniem ręki do uderzeń. Popraw technikę i na pewno minie.

Agniesiaq napisał/a:[quote]
Rozciągnięcie to nie wszystko. Jeśli będziesz, źle ustawiać się do kopnięć to możesz nadwyrężyć stawy a szczególnie kolanowe.
[/quote]

Mars ma 100% racji. Z własnego doświadczenia ostrzegam przed błędnym ustawianiem nóg do kopnięć. Łatwo naderwać więzadła ..ciągnęło się to potem za mną latami.
messanger123 
Wysłany: Wczoraj 19:14   

Ból nadgarstka może być spowodowany błędnym ustawieniem ręki jak i ciała przy uderzaniu. Owijanie nadgarstka nie uśmierzy bólu, jedynie Ci go usztywni tzn. podczas uderzenie nie będzie Ci się zginał jeśli takie coś ma lub miało miejsce.

Bierze to się z tego że gdy uderzasz z pewną siłą w worek ta sama siła wraca do Ciebie. Jeśli uderzasz w zły sposób wtedy prowadzi to do kontuzji lub bólów.
Odpowiedz do tematu