Linkując artykuł w poście, zacytuj go dodatkowo. Często zewnętrzne źródła się dezaktualizują i potem nie wiadomo o co chodziło. Podawaj też autora i źródło.
Ratujmy delfiny - Wielki Wstyd dla Danii !!
To co zobaczycie, to wstyd dla gatunku ludzkiego!!!!
Podpiszcie na znak protestu - przynajmniej tyle zrobmy!!!
Morze staje sie czerwone, ale nie ze wzgledu na zmiany klimatyczne
Dzieje sie tak z powodu okrucienstwa cywilizowanych istot ludzkich,
ktore zabijaja slynne inteligentne Calderon Dolphins.
Dzieje sie tak kazdego roku na Feroe Island w Danii.
Glownie mlodzi ludzie biora udzial w tej masakrze. Dlaczego?
Aby udowodnic, ze osiagneli dojrzalosc pomimo mlodego wieku.
o tylko zabawa, takie swietowanie.
Kazdy w nim uczestniczy w taki, czy inny sposob,
zabijajac lub ogladajac- wspierajac jako widz.
Warto wspomniec, ze Calderon Dolphin, tak jak prawie wszystkie
gatunki delfinow zbliza sie do czlowieka tylko po to,
aby sie bawic lub na znak przyjazni
Nie umieraja natychmiast, sa ranione raz lub dwa duzymi hakami.
W tym momencie delfiny wydaja z siebie dzwiek podobny do krzyku
noworodka.
Ale nie ma litosci, az to lagodne stworzenie wykrwawi sie powoli i
cierpi z powodu ran do utraty przytomnosci i wreszcie umiera we
wlasnej krwi. W koncu wyspowi bohaterowie sa racjonalnymi doroslymi,
pokazali swoja dojrzalosc.
Posylajmy te wiadomosc az trafi do jakiejs ligi ochrony zwierzat.
Samo czytanie zamieni nas tylko we wspolsprawcow, WIDZOW
Zatroszcz sie o swiat, to Twoj dom!
Podpisz sie jako protest przeciw okrucienstwu (nie uzywaj typowo
polskich znakow):
1 Ana Karina Rivas (m) Mexico DF
[wycięte nazwiska 124 osób, głównie z Meksyku, Argentyny, Brazylii,
Portugalii i Polski]
Wyslij to do tylu osob do ilu tylko mozesz!!!
Szwajcarzy co roku 11 listopada, w dzień św. Marcina mszczą się na gęsiach. Zwyczaj nazwany "Gansabhauet" ("Ścięcie gęsi") wiąże się z jednym z wydarzeń z życia świętego. Otóż gdy św. Marcin, który był bardzo skromnym człowiekiem, dowiedział się o zamiarze mianowania go biskupem, ukrył się w zagrodzie z gęsiami. Te gęganiem zdradziły jego kryjówkę. Na pamiątkę tego wydarzenia Szwajcarzy wieszają na sznurku martwą gęś i starają się ściąć jej głowę tępą szablą. To nie takie proste, tym bardziej, że zawodnicy muszą mieć zasłonięte oczy przepaską i założone na twarzy słoneczne maski By pomścić tę zdradę, co roku Szwajcarzy wieszają na sznurku martwą gęś i starają się ściąć jej głowę tępą szablą.
hmmm, ja nie znam; ale może istnieją jakieś regionalne krwawe kulty.
A propos męskich inicjacji, to nie wiem czy słyszeliście, ale bodajże w Afryce żyje plemię, gdzie chłopcom (ok 14-latkom, nie pamiętam...) podawane są grzyby psychoaktywne, po czym zamykani są w pustym drzewie na całą noc. Chłopcy tego plemienia robią krok w dojrzałość.
Mocne
A propos męskich inicjacji, to nie wiem czy słyszeliście, ale bodajże w Afryce żyje plemię, gdzie chłopcom (ok 14-latkom, nie pamiętam...) podawane są grzyby psychoaktywne, po czym zamykani są w pustym drzewie na całą noc. Chłopcy tego plemienia robią krok w dojrzałość.
Mocne
No Mocne chociaż powiem Ci, że biorąc pod uwagę ZNACZNIE prostszą konstrukcję życia w takiej społeczności, oraz praktyki psychodeliczne wśród dorosłych, można przypuszczać, że dzieci mają też czystszą psychikę, lepiej znoszą proces, no i są przygotowywane do rytuału na bazie kilkudziesięcio/set letniej tradycji.
Co do regionalnych "cięższych" obyczajów - to skojarzyło mi się przyzwolenie na rżnięcie owieczek przez górali
W sumie nie jeden góral by się obraził, więc spieszę donieść, że to moje naiwne domysły powstałe na przykład w skutek takich dowcipów:
Cytat:
Goral do gorala.
-Wiesz co to zoofilia?
-wiem
-to mi powiedz
-to jest wtedy gdy uprawiasz sex z owieczkami, barankami, konikami, kurczaczkami...
-z kurczaczkami? feee!!
złazi baca z owcy otrzepuje portki
a owca sie obraca i mówi A BUZI
juhas wychodzi nocą z bacówki, podciąga portki, przeciąga się z zadowoleniem na twarzy i rozmarzony spogląda ku gwiazdom. I wzdycha:
- Ech owieczko ty moja, żebyś ty jeszcze gotować umiała.
w filmie "Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie…" W.Allena też jest nawiązanie, tylko akurat nie o polskich góralach.
fajnie niegdys zmazakrowano populacje fok na chelu które liczyła okoła 1000 osobników,teraz mamy dwie foki ,przyszywane,akazał to zwyczaj,wzienty stad,że keidys rybak został wywrucony z łudkom do morza,na wigilje,i zgłodu rodzina pmarła,
Do listy głupot, dorzucę zwyczaj noszenia śniętych karpi w siatkach z bazaru. Wczoraj miałem okazję przyglądać się, jak mój starszy niezbyt refleksyjnie przyniósł biednego karpia w wyżej wymieniony sposób. Przepis zabraniający tego typu praktyk nie działa i pewnie nie zadziała bez jakiej kampanii reklamowej przez parę lat.
Wszystkie argumenty na podparcie ludzkiej wyższości
nie są w stanie zaprzeczyć jednej niezaprzeczalnej prawdzie:
w cierpieniu zwierzęta są nam równe.
— Peter Singer
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum