Po włączeniu przycisku zasilanie włączają się kontrolki zasilania, zaczyna szumieć (pewnie wentylator) i po ok. 7 sekundach zasilanie wyłącza się. Na ekranie nic się do tego momentu nie dzieję.
Diagnoza? Jakieś pomysły?
Usiłowałem sprawdzić, czy to nie wina pamięci operacyjnej ale za cholerę nie wiem gdzie ją znaleźć bez rozkręcania wszystkiego co tylko się da.
Normalnie komputery jeśli jakiś komponent nie działa (np. pamięć) wydają charakterystyczne dźwięki. Nie wiem jak to jest w przypadku laptopów, ale przypuszczam, że tak samo. Jeśli nie ma charakterystycznych bipów to raczej nie pamięć. Rozumiem, że do biosu też wejść nie możesz, więc pozostaje diagnostyka w serwisie. Według mnie może to być pamięć lub zasilanie.
A co do pamięci to laptopy zazwyczaj mają do niej łatwy dostęp, no ale może te nowsze. I don't know.
[ Dodano: 10-02-06, 09:12 ]
sorry chodziło o płytę lub zasilanie
Pamięć była pod klawiaturą. Niestety, wyjęcie jej nie spowodowało żadnych pisków. Na zasilacz nie stawiam więc raczej płyta. Nie wiem tylko czy jest sens coś z nią robić. Powiedzmy, że licząc lekko naprawa jej kosztowała by ze 200 zł. Takie używane działające kompy to można kupić za 750. Przyznam, że model był niezły jak na tamte czasy. Teraz to już cienias. Niby jakaś super obudowa i coś tam jeszcze ale chyba nie ma już sensu reanimacja. Co prawda w tej chwili to już byłby komp mojego dzieciaka, bo to on właściwie już na nim siedzi. Na jego potrzeby zupełnie wystarczający. Ale chyba już lepiej coś złożyć i kupić dobry ekran.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum