Disclaimer: Pisząc i czytając PsychoTrop-a, bierzesz pełną odpowiedzialność za siebie. Prezentowane tresci traktuj z wielkim dystansem.
ZalogujZaloguj O forumO forum O forumRegulamin O forumGaleria Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości
RejestracjaRejestracja UżytkownicyUżytkownicy FAQFAQ StatystykiStatystyki

Google PsychoTrop Zaawansowane
Zaprzyjaźnione
INTEO
Techniki NLP
Wolne Media
PsychoTropEdia
AGaRT
Klinika Sacharuna
Nina2
Podolski

Lista wątków

"Oczyścić drzwi percepcji" autorstwa Hustona Smitha (8)
Zapowiedź świata post-copyright (3)
AYAHUASCA - SHAMANIC JOURNEY, AMSTERDAM, HOLANDIA 2010 (1)
Jak trafiłeś na Psycho-Tropa :) (73)
Mam pytanie o oddechu (6)
Explorer i firefox pokazują co innego (9)
Buddyzm: hinayana czy mahayana ? (46)
Buty. Podeszwa, zdrowie. (7)
AC/DC covers - 4 SZMERY - 24.09.2010 - Jelenia Góra (1)
Globalne Ocieplenie (5)
sens istnienia (52)
maryska (42)
Ach ci mężczyźni, (33)
Włocławek (5-7.11.10) 5 Rhythms-prowadzi Sangeet Portalski (1)
takie tam (12)
Sztab wyborczy Janusza Korwina Mikke (16)
"Bo tak lubie i tak będzie" (81)
Urzekające muzyczne kawałki :) (69)
Tajemne praktyki i magiczne rytuały w walce (3)
śnie o tym, że ktoś umrze.. I naprawdę ktoś umiera. (13)
Szanowne Forum (28)
teoria równoległych rzeczywistości (24)
Smak spermy. Z wiekiem odczuwam go inaczej (29)
[zastosowania] [LSD] Najpotężniejszy afrodyzjak (14)
interesujace linki (26)
Przedstawmy się sobie? (33)
psychotropia (10)
TRANSCENDENTALNA MEDYTACJA W SZKOŁACH (17)
Spotkanie? (2)
Program Tybetański RatujTybet- możesz pomóc (1)
Poezja mej Duszy (4)
Warsztaty Inteo (10)
Wątek do zbierania opisowych nazw PsychoTropa (45)
Filmiki zlotowe. (42)
Wszyscy tyle samo - szkic systemu (12)
dziś godzina dla ziemi (3)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (2)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (1)
Akcja 100 milionów toreb (8)
WARSZTATY MEDYTACJI KRAKÓW 10-11 KWIECIEŃ (1)
Boli mnie nadgarstek po waleniu w worek :-(((( (10)
Bioenergetyka - Alexander Lowen (51)
Żeń szeń - doping na sesję ;) (44)
borderline. (23)
Nie chcą krzyża w sali lekcyjnej (38)
[artykuł] Skończmy wreszcie tą głupią wojnę (26)
Filmy online w całości (33)
A jakby wszyscy zarabiali tyle samo ? (14)
Grono i pytanie (6)
OK (8)
To kobiety mają jaja (6)
Pomocy chyba wariuje.... uzależnienie.... emocjonalne.... (105)
mam ochote sie wykrzyczeć! (9)
Projekcja astrlana/OOBE/eksterioryzacja (3)
sens życia (70)
Warto skończyć z paleniem zanim.. (3)
Praca, pomysły, shakespeare (2)
praca z oddechem (4)
WARSZTATY MEDYTACYJNE KRAKÓW 27-28 LUTY (3)
Awaria laptopa (8)

Autor Wiadomość
Agniesiaq 

Wysłany: 10-01-15, 13:49   Dużo ciekawych fotosów Wang Xiangzhaia

Przepisałam z dachengowego ebooka Zhan zhuang qigong ciąg chińskich krzaczków oznaczających Wang Xiangzhai i zaczęłam szukać w sieci chińskich materiałów i zdjęć.
Znalazłam ciekawą stronę gdzie jest dużo fotosów Xiangzhaia których NIE MA na polskich stronach. Wang Xiangzhai to twórca Yiquan, który przed stworzeniem tego stylu był najwybitniejszym mistrzem Xingyiquan w Chinach. Stoczył wiele walk. Pisano o nim jeszcze za jego życia w pekińskich gazetach i udzielał wielu wywiadów. Żył w latach 1885 - 1963.

http://www.wgwushu.net/dp-bbsthread-1341.html

Aga
Yang 
Wysłany: 10-01-15, 14:25   Re: Dużo ciekawych fotosów Wang Xiangzhaia

Agniesiaq napisał/a:[quote]
Stoczył wiele walk
[/quote]

Ta, ciekawe z kim. Bo tak sie składa ze w tym okresie żyło dwoje najwybitniejszych mistrzów Taiji. Yang Chengfu i Chen Fake. A nie słyszałem żeby ich palcem dotknoł.

Yang Chengfu. Jego przekaz nazywany jest "wielkim udoskonalonym stylem Yang". Stoczył prawie 80 walk na gołe pięśni.

Chen Fake. Pokonał słynnych braci Li. Pokonał wielu ówczesnych mistrzów i zapaśników.

to dlatego ten Wang z nimi nie powalczył?
MarS 

Wysłany: 10-01-15, 14:50   

Z tego co przeczytałem kiedyś w materiałach Dachenga to wystosował zaproszenie by znani mistrzowie z nim pogadali, spróbowali tego o czym mówi ale nie było żadnego odzewu. Szkoda bo była by jakaś weryfikacja. Teraz możemy jedynie opierać się na tym co mówią ludzie w Yiquanie co może być opisem czystych faktów ale też może być opisem cudzego ich postrzegania albo wręcz mitów.
Agniesiaq 

Wysłany: 10-01-15, 15:03   Re: Dużo ciekawych fotosów Wang Xiangzhaia

Yang napisał/a:[quote]

Ta, ciekawe z kim. Bo tak sie składa ze w tym okresie żyło dwoje najwybitniejszych mistrzów Taiji. Yang Chengfu i Chen Fake. A nie słyszałem żeby ich palcem dotknoł.
[/quote]

Bo może zależało mu na walce z fighterami a nie gejowskimi baletnicami, jadącymi przez pół życia na wazelinie i własnej legendzie. Tacy nie kwapią się do weryfikacji umiejętności.

MarS napisał/a:[quote]

Szkoda bo była by jakaś weryfikacja. Teraz możemy jedynie opierać się na tym co mówią ludzie w Yiquanie co może być opisem czystych faktów ale też może być opisem cudzego ich postrzegania albo wręcz mitów.
[/quote]

W sumie można wyczytać, że do Wanga w tym okresie przyjechał ten słynny ekspert od Szponów Orła i dostał baty. Jak Wang przyjmował posadę instruktora walki wręcz w Armii, też musiał przejść przez weryfikację. O tym że Wang pokonał węgierskiego boksera Nuorewaci (chińska transkrypcja pinyin nazwiska), późniejszego mistrza olimpijskiego, też piszą w kilku źródłach. Było o tym zresztą głośno, bo ta walka odbyła się przy okazji zawodów sportowych krajów socjalistycznych, które odbyły się w Pekinie. Byli tam co ciekawe przedstawiciele Bułgarii i Polski.

A mity pewnie też narosły. Jak zawsze przy takich personach.

Aga
Yang 
Wysłany: 10-01-15, 17:19   Re: Dużo ciekawych fotosów Wang Xiangzhaia

Agniesiaq napisał/a:[quote]

Bo może zależało mu na walce z fighterami a nie gejowskimi baletnicami, jadącymi przez pół życia na wazelinie i własnej legendzie. Tacy nie kwapią się do weryfikacji umiejętności.
[/quote]

Nou comments. Walczyli z każdym i nie odmawiali nikomu. Dlatego własnie nazywa się ich mistrzami. Legenda z czegoś sie bierze.

[quote]Cytat:

W sumie można wyczytać, że do Wanga w tym okresie przyjechał ten słynny ekspert od Szponów Orła i dostał baty. Jak Wang przyjmował posadę instruktora walki wręcz w Armii, też musiał przejść przez weryfikację. O tym że Wang pokonał węgierskiego boksera Nuorewaci (chińska transkrypcja pinyin nazwiska), późniejszego mistrza olimpijskiego, też piszą w kilku źródłach. Było o tym zresztą głośno, bo ta walka odbyła się przy okazji zawodów sportowych krajów socjalistycznych, które odbyły się w Pekinie. Byli tam co ciekawe przedstawiciele Bułgarii i Polski.
[/quote]

Agnieszko. Ale to wszystko wyczytałaś w darmowej książe dachenga Yiquan - Rewolucja w Kung-fu. Też ją czytałem. Wic o jakich źródłach piszesz? Bo jak pisze o tym dacheng to wiadomo że to będzie stronnicze.
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 10-01-15, 17:30   

Co do tego Węgra to nie znalazłem żadnego takiego mistrza olimpijskiego. No chyba, że tak zrozumiano nazwisko Laszlo Papp :D
Agniesiaq 

Wysłany: 10-01-15, 17:44   

MarS napisał/a:[quote]
Co do tego Węgra to nie znalazłem żadnego takiego mistrza olimpijskiego. No chyba, że tak zrozumiano nazwisko Laszlo Papp :D
[/quote]

Sorka. Zakuwałam do egzaminu do trzeciej w nocy, wstawałam dzisiaj o 7:00 i walnęłam byka. W e-booku Dachenga jest mowa o mistrzu bokserskim Imre. Każdy zresztą może to sprawdzić bo e-book jest darmowy. Nuorewaci jest w innym miejscu. Też walczył z Wangiem, ale to jakiś zwykły bokser. A ten Imre, jeśli się weźmie pod uwagę lata, to może być Imre Harangi. Mistrz olimpijski. Podczas Igrzysk Olimpijskich w Berlinie 1936 zdobył złoty medal. Sześciokrotnie zdobywał mistrzostwo Węgier w latach 1933, 1934, 1935, 1936, 1937.
Nie był więc byle pedziem w zapoconych rękawicach i z głupim nazwiskiem :grin:
Agniesiaq 
[avatar ukryty]
Wysłany: 10-01-15, 18:23   

Ciekawa jestem, czy Wang walczył bardziej elegancko, czy też tak boksersko walił po mordach i stosował co najwyżej pchnięcia. Bo skuteczny to raczej był na pewno.

Aga
Odpowiedz do tematu