Disclaimer: Pisząc i czytając PsychoTrop-a, bierzesz pełną odpowiedzialność za siebie. Prezentowane tresci traktuj z wielkim dystansem.
ZalogujZaloguj O forumO forum O forumRegulamin O forumGaleria Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości
RejestracjaRejestracja UżytkownicyUżytkownicy FAQFAQ StatystykiStatystyki

Google PsychoTrop Zaawansowane
Zaprzyjaźnione
INTEO
Techniki NLP
Wolne Media
PsychoTropEdia
AGaRT
Klinika Sacharuna
Nina2
Podolski

Lista wątków

"Oczyścić drzwi percepcji" autorstwa Hustona Smitha (8)
Zapowiedź świata post-copyright (3)
AYAHUASCA - SHAMANIC JOURNEY, AMSTERDAM, HOLANDIA 2010 (1)
Jak trafiłeś na Psycho-Tropa :) (73)
Mam pytanie o oddechu (6)
Explorer i firefox pokazują co innego (9)
Buddyzm: hinayana czy mahayana ? (46)
Buty. Podeszwa, zdrowie. (7)
AC/DC covers - 4 SZMERY - 24.09.2010 - Jelenia Góra (1)
Globalne Ocieplenie (5)
sens istnienia (52)
maryska (42)
Ach ci mężczyźni, (33)
Włocławek (5-7.11.10) 5 Rhythms-prowadzi Sangeet Portalski (1)
takie tam (12)
Sztab wyborczy Janusza Korwina Mikke (16)
"Bo tak lubie i tak będzie" (81)
Urzekające muzyczne kawałki :) (69)
Tajemne praktyki i magiczne rytuały w walce (3)
śnie o tym, że ktoś umrze.. I naprawdę ktoś umiera. (13)
Szanowne Forum (28)
teoria równoległych rzeczywistości (24)
Smak spermy. Z wiekiem odczuwam go inaczej (29)
[zastosowania] [LSD] Najpotężniejszy afrodyzjak (14)
interesujace linki (26)
Przedstawmy się sobie? (33)
psychotropia (10)
TRANSCENDENTALNA MEDYTACJA W SZKOŁACH (17)
Spotkanie? (2)
Program Tybetański RatujTybet- możesz pomóc (1)
Poezja mej Duszy (4)
Warsztaty Inteo (10)
Wątek do zbierania opisowych nazw PsychoTropa (45)
Filmiki zlotowe. (42)
Wszyscy tyle samo - szkic systemu (12)
dziś godzina dla ziemi (3)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (2)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (1)
Akcja 100 milionów toreb (8)
WARSZTATY MEDYTACJI KRAKÓW 10-11 KWIECIEŃ (1)
Boli mnie nadgarstek po waleniu w worek :-(((( (10)
Bioenergetyka - Alexander Lowen (51)
Żeń szeń - doping na sesję ;) (44)
borderline. (23)
Nie chcą krzyża w sali lekcyjnej (38)
[artykuł] Skończmy wreszcie tą głupią wojnę (26)
Filmy online w całości (33)
A jakby wszyscy zarabiali tyle samo ? (14)
Grono i pytanie (6)
OK (8)
To kobiety mają jaja (6)
Pomocy chyba wariuje.... uzależnienie.... emocjonalne.... (105)
mam ochote sie wykrzyczeć! (9)
Projekcja astrlana/OOBE/eksterioryzacja (3)
sens życia (70)
Warto skończyć z paleniem zanim.. (3)
Praca, pomysły, shakespeare (2)
praca z oddechem (4)
WARSZTATY MEDYTACYJNE KRAKÓW 27-28 LUTY (3)
Awaria laptopa (8)

Autor Wiadomość
zenmen 

Wysłany: 09-12-14, 13:51   i-liq chuan

Witam Was Tai Chiczowcy, Yi Quanowcy i inni. Chciałem się Was zapytać o Wasze odczucia na temat stylu I-liq Chuan?

"Mistrz Sam Chin jest spadkobiercą stylu Chin (zwanego też I-Liq Chuan). Nazwa ta tłumaczona jest jako sztuka walki, w której używa się umysłu i potencjału własnego ciała. Styl Chin został stworzony przez ojca mistrza Sam China.

I-Liq Chuan zbudowane jest na fundamentach taichi oraz chan (zen), rozwija świadomość danego momentu odczuwanego poprzez umysł i ciało. System nie bazuje na formach, będących zestawem technik. Osoba praktykująca ten styl (raczej poprzez rozpoznawanie i wyobrażanie, niż przez imitowanie kogoś i uczenie się kolejno technik) uczy się zrozumieć jak "mentalnie i fizycznie" wpływać na przeciwnika tak, aby uzyskać nad nim przewagę."

http://www.youtube.com/watch?v=lk1v4RXsH8U

http://www.youtube.com/watch?v=hkJSiFS99WI
[/i]
Yang 
Wysłany: 09-12-14, 14:20   

Wizualnie wygląda praktycznie jak YiQuan. Koncepcja czucia, rozwijania świadomości danego momentu to tesz bardzo YiQuanowe. Przynajmniej z tego co wyczytałem w artykułach i książkach pdf Dachenga. Zobacz jak to Dachengowcy robią:

http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=D386CKXgwlY

Ja bym więc na Twoim miejscu za pytał Dachenga. Nawet jeżeli są różnice YiQuan w stosunku do i-liq chuan to Dacheng będzie to wiedział. Z tego co się mówi u nas na treningach YMAA, kolo ma ogromną wiedzę i biblioteczkę kilku tysięcy woluminów o sztukach walki. Oczywiście 80% po chińsku. Ludziom podobno zawsze odpisuje
Agniesiaq 

Wysłany: 09-12-14, 15:04   

Yang napisał/a:[quote]

Ja bym więc na Twoim miejscu za pytał Dachenga. Nawet jeżeli są różnice YiQuan w stosunku do i-liq chuan to Dacheng będzie to wiedział. Z tego co się mówi u nas na treningach YMAA, kolo ma ogromną wiedzę i biblioteczkę kilku tysięcy woluminów o sztukach walki. Oczywiście 80% po chińsku. Ludziom podobno zawsze odpisuje
[/quote]

Prawda. Dacheng to uznany specjalista. Wysyłałam ostatnio trochę maili do ludzi prowadzących różne szkoły w Polsce z pytaniami, w tym z pytaniami o taichi, Qigong i yiquan i dwie osoby to potwierdziły. W internecie dużo jest jego materiałów. Pomijam kwestie jego charakteru.

Podobnież warto pytać go o wszystko co chińskie i jest sztuką walki. Zna te tematy lepiej niż własną żonę. Zna też kilka chińskich dialektów, więc nie bazuje tylko na anglojęzycznych przekładach. Nie pisz mu tylko że jesteś z Psycho, bo Ci odpisze ŻEGNAM :grin:

Aga
Agniesiaq 
[avatar ukryty]
Wysłany: 09-12-15, 10:52   

Zenmen. Poza Dachengiem jako źródłem wiedzy w tej sytuacji masz też Iliqchuan w Polsce! Tutaj jest jedna ze szkół. Może warto do nich napisać, zadzwonić http://www.iliqchuan.info/

Aga
zenmen 

Wysłany: 09-12-15, 11:44   

Witajcie,

Dzięki Yang za naświetlenie sprawy. Faktycznie YiQuan wygląda bardzo podobnie. (przynajmniej z kontekstu tych filmików)
Nie wiem czy dobrze Cię skojarzyłem, ale czy trenujesz u Piotra Ziemby w Poznaniu? Mistrz Sam Chin chyba też tam zapuścił korzenie. ;)

Dzięki Aga, za utwierdzenie w profesjonalizmie p. Dachenga. Prawdopodobnie łatwiej jest poznać tysiące styli i chińskich ksiąg, aniżeli kobietę - nawet jeśli występuje w charakterze żony! ;)
BTW. napiszę mu, że Jestem psycho po prostu - takie undercover.

Wiesz jako Swoje dotychczasowe źródło wiedzy traktuje warsztaty i spotkanie z Mistrzem Sam Chinem i Dashą (jedną z jego pupilek?) ;) .Poza tym wiele osób ze znajomego Mi środowiska, mocno zajarały się tym stylem. Chciałem więc zasięgnąć trochę dodatkowego info, od koneserów i praktyków sztuk walki w tutejszej smoczej jamie.

Cheers
Yang 
Wysłany: 09-12-15, 13:41   

zenmen napisał/a:[quote]

Dzięki Yang za naświetlenie sprawy.
[/quote]

Miło mi że mogłem cokolwiek pomóc.

zenmen napisał/a:[quote]

Nie wiem czy dobrze Cię skojarzyłem, ale czy trenujesz u Piotra Ziemby w Poznaniu? Mistrz Sam Chin chyba też tam zapuścił korzenie. ;)
[/quote]

Nie. Ja z YMAA, ale oddziału katowickiego. Ale Piotra Ziembę kojaże i słyszałem opinie na Jego temat. Bardzo równy gość z ogromną wiedzą
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 09-12-15, 16:00   

Zenmen. A ci z I li Chuan jaki mają stosunek do Chi?
zenmen 

Wysłany: 09-12-15, 22:58   

MarS, z tego co wiem to mają jakiś. :) Z pewnością nie negują jej istnienia. Niestety nie zadałem Mistrzowi Sam Chinowi takiego pytania wprost - jeszcze. ;
Jednak jeden z Moich znajomych wspominał, o technice 'zamrażających rąk' czy jakoś tak, w której to owy Mistrz pokazywał jak to można przy użyciu Chi właśnie obezwładnić przeciwnika nie dając mu szansy na jakąkolwiek reakcję.
Może to tylko ckliwe opowieści? ;)
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 09-12-15, 23:11   

W pierwszym filmiku jaki zapodałeś coś takiego może się dzieje w 1:45
Yang 
[avatar ukryty]
Wysłany: 09-12-16, 08:11   

MarS napisał/a:[quote]
[/quote]

To co ten mistrz od IliYiquan zrobił od 1:45 wygląda mi też trochę
na element z chinna. Wygląda że nacisnął go w okolicach stawów.
Agniesiaq 

Wysłany: 09-12-16, 10:27   

MarS napisał/a:[quote]
[/quote]

Dzieje się. Ale oczywiście Iliyquan nazwie to "techniką zamrażających rąk" a Yiquan nazwie to "zwykłą mechaniką". Wszyscy jednak wiedzą że kryje się za tym złożona współpraca wewnętrznej siły, specyficznej techniki, nastawienia mentalnego, odpowiedniej pracy mechanicznej, psychofizycznej, czucia, ekspresywnej, skumulowanej i w odpowiednim momencie wygenerowanej energii. A w skrócie może można to też nazwać Chi (ale o tym ciii) :mrgreen: Jednym słowem dzięki takiej złożonej pracy uzyskanej w krótkim momencie możliwe są efekty NIEOSIĄGALNE przy użyciu zwykłej siły i techniki.
A nauka kiedyś znajdzie na to złożone zjawisko wyjaśnienie i wówczas ten termin (ciii.. ;-) ) przestanie funkcjonować wyłącznie w dziedzinie ezoteryki czy sztuk walki.

Aga
zenmen 

Wysłany: 09-12-19, 15:35   

Mars, Yang ale zachęcające jest z pewnością to w tym stylu, że jest kontakt z samym bezpośrednim spadkobiercą owego stylu w prostej linii. Czyli Mistrz Sam Chin jest najstarszym synem Mistrza stylu I liq Chuan, Chin Lik Keong'a.

I teraz pytanie, po co siódma woda po kisielu, kiedy jest okazja 'obmywać' się w najczystszym kisielu?;)
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 09-12-21, 15:13   

Pomyślę nad tym. Co prawda walka mnie już nie nęci. Gdybym chciał walki to może bym się do Goju Ryu uśmiechnął. Może jako zabawa w czucie i wytrącanie się z równowagi wchodzi w grę.Bardziej wygląda mi to na zabawę kto kogo obali. Jako taka zabawa może być fajna:)
Na chi nie liczę :)
zenmen 
[avatar ukryty]
Wysłany: 09-12-21, 15:41   

To może i Ja się w końcu uśmiechnę też do tego stylu? W końcu jak się sam Mistrz przyśnił, śmiejąc się z Moich czerwonych podkolanówek to coś musi być na rzeczy!
Btw. walka jest dla mięczaków! ;)
Bart X 
Wysłany: 09-12-22, 21:31   

Wg mnie naprawę ciekawa sprawa. podoba mi się to co robi ten Master na filmikach. z tego co zdążyłem się dowiedzieć pracują z chi"W I-Liq Chuan kładzie się nacisk na rozwijanie wewnętrznej siły poprzez zaangażowanie umysłu oraz świadomości." . Na korzyść stylu przemawia też to że jego polską stronkę http://www.iliqchuan.info/ prowadzi Tomasz Grycan (redaktor świata Nejia) który sporo już widział i poczuł
Yang 
[avatar ukryty]
Wysłany: 10-01-10, 15:09   

Tomasza Grycana osobiście miałem okazje spotkać, jak jeszcze dużo angarzował się w Taiji. Bardzo sympatyczny człowiek. Ale ostatnio jego portal niestety obumiera
Odpowiedz do tematu