Disclaimer: Pisząc i czytając PsychoTrop-a, bierzesz pełną odpowiedzialność za siebie. Prezentowane tresci traktuj z wielkim dystansem.
ZalogujZaloguj O forumO forum O forumRegulamin O forumGaleria Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości
RejestracjaRejestracja UżytkownicyUżytkownicy FAQFAQ StatystykiStatystyki

Google PsychoTrop Zaawansowane
Zaprzyjaźnione
INTEO
Techniki NLP
Wolne Media
PsychoTropEdia
AGaRT
Klinika Sacharuna
Nina2
Podolski

Lista wątków

"Oczyścić drzwi percepcji" autorstwa Hustona Smitha (8)
Zapowiedź świata post-copyright (3)
AYAHUASCA - SHAMANIC JOURNEY, AMSTERDAM, HOLANDIA 2010 (1)
Jak trafiłeś na Psycho-Tropa :) (73)
Mam pytanie o oddechu (6)
Explorer i firefox pokazują co innego (9)
Buddyzm: hinayana czy mahayana ? (46)
Buty. Podeszwa, zdrowie. (7)
AC/DC covers - 4 SZMERY - 24.09.2010 - Jelenia Góra (1)
Globalne Ocieplenie (5)
sens istnienia (52)
maryska (42)
Ach ci mężczyźni, (33)
Włocławek (5-7.11.10) 5 Rhythms-prowadzi Sangeet Portalski (1)
takie tam (12)
Sztab wyborczy Janusza Korwina Mikke (16)
"Bo tak lubie i tak będzie" (81)
Urzekające muzyczne kawałki :) (69)
Tajemne praktyki i magiczne rytuały w walce (3)
śnie o tym, że ktoś umrze.. I naprawdę ktoś umiera. (13)
Szanowne Forum (28)
teoria równoległych rzeczywistości (24)
Smak spermy. Z wiekiem odczuwam go inaczej (29)
[zastosowania] [LSD] Najpotężniejszy afrodyzjak (14)
interesujace linki (26)
Przedstawmy się sobie? (33)
psychotropia (10)
TRANSCENDENTALNA MEDYTACJA W SZKOŁACH (17)
Spotkanie? (2)
Program Tybetański RatujTybet- możesz pomóc (1)
Poezja mej Duszy (4)
Warsztaty Inteo (10)
Wątek do zbierania opisowych nazw PsychoTropa (45)
Filmiki zlotowe. (42)
Wszyscy tyle samo - szkic systemu (12)
dziś godzina dla ziemi (3)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (2)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (1)
Akcja 100 milionów toreb (8)
WARSZTATY MEDYTACJI KRAKÓW 10-11 KWIECIEŃ (1)
Boli mnie nadgarstek po waleniu w worek :-(((( (10)
Bioenergetyka - Alexander Lowen (51)
Żeń szeń - doping na sesję ;) (44)
borderline. (23)
Nie chcą krzyża w sali lekcyjnej (38)
[artykuł] Skończmy wreszcie tą głupią wojnę (26)
Filmy online w całości (33)
A jakby wszyscy zarabiali tyle samo ? (14)
Grono i pytanie (6)
OK (8)
To kobiety mają jaja (6)
Pomocy chyba wariuje.... uzależnienie.... emocjonalne.... (105)
mam ochote sie wykrzyczeć! (9)
Projekcja astrlana/OOBE/eksterioryzacja (3)
sens życia (70)
Warto skończyć z paleniem zanim.. (3)
Praca, pomysły, shakespeare (2)
praca z oddechem (4)
WARSZTATY MEDYTACYJNE KRAKÓW 27-28 LUTY (3)
Awaria laptopa (8)

Autor Wiadomość
Gruby 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-03-26, 15:07   

przybij piątkę napisał/a:[quote]
hehe i znowu mnie Gruby pogoni
[/quote]

To nie tak, po prostu jest miejsce na takie rozmowy, a to w którym aktualnie piszesz nie jest takim miejscem. Dobrze jest gdy na forum jest względy porządek, łatwiej się wtedy po nim poruszać.
przybij piątkę 
piąteczka :)
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-03-27, 08:16   

wiem wiem :) przepraszam ;) i już nie mieszam :)
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-03-27, 09:28   

Trening u Grubego, środa 2008-03-26, 1h

Zrobiliśmy trochę fotek podstawowych ćwiczeń do ich lepszego opisania. Były robione na korytarzu, przy 1000w oświetleniu skierowanym na sufit. Wycinanie konturów (aby rysunek wspomagający zrozumienie ćwiczenia był prostszy do przyswojenia) poszło gładko - większość z automatu.

W czwartek poprawka sesji fotograficznej - trzeba ubrać się w bardziej obcisłe ciuchy i jednostajnego koloru. Ujęcia powinny nie być zbytnio z dołu, lub z góry. Najlepsze kierunki, to z ukosa (widać najwięcej) i z boku.

Zestaw:
* fu'an zhuang - 25min

* tui tuo zhuang - 10 min

* hunyuan zhuang (6 kierunków przemiennie) - 20 min

* dan tui shou - przy spokojnym tui shou udaje mi się utrzymać siłę wskazującą do centrum.

rozumiem,że chodzi o galerię wariatkowo?:P
[/quote]

Uhm :)
kriss de valnor 
kriss de valnor
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-03-31, 21:37   

wiecie co.. myślę że wtręt-posty piąteczki są genialne (piąteczka uściski) ;-)
przybij piątkę 

Wysłany: 08-04-03, 11:13   

kriss de valnor napisał/a:[quote]
wiecie co.. myślę że wtręt-posty piąteczki są genialne (piąteczka uściski) ;-)
[/quote]

a dziękuję :) , ma się te zdolności :P

No i Igor tez zadowolony w końcu :P , bo doprosił się o foteczki :P

i ja tez się stąd usuwam hyhy, bo Gruby czuwa :D ;)
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-05, 11:15   

Trening piątek z Grubym, 2008-04-04, niecałe 2h

Poleźliśmy wieczorem na dwór bez rękawiczek - oj zimno było :roll:
Trening poświęcony na pokazanie kolejnych ćwiczeń - więc nie robiłem nowych rzeczy, tylko sobie przypomniałem (i słusznie - kiepsko szło pingtui z krokami).

Zestaw:
* pingbu tui tuo zhuang (20 min)

* hunyuan zhuang (6 kierunków zmiennie i trochę jednoczesnego mo jin) (20 min)

* dingbabu pingtui shi li (15 min)

* zoubu moca bu (15 min)

* zoubu pingtui shi li (15 min) - brak równowagi i kiepska koordynacja

* dan tui shou (25 min)
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-04-05, 11:17   

No i Igor tez zadowolony w końcu :P , bo doprosił się o foteczki :P
[/quote]

Piąteczka, ale Ty łatwa jesteś :lol: ;)
przybij piątkę 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-04-05, 23:10   

hahah raczej podatna na sugestie :P innymi słowy miękka :P ,ale mam twardą dupę:P chyba hyhy ;)
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-04-06, 22:45   

hahah raczej podatna na sugestie :P innymi słowy miękka :P ,ale mam twardą dupę:P chyba hyhy ;)
[/quote]

A ktoś już Ci sugerował, że lubisz klapsy? ;)
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-06, 22:50   

Treningi z Marsem i Grubym, niedziela 2008-04-06, 1h50min i 1h

Zestaw z MarSem
* tui tuo zhuang (20min)
* hunyuan zhuang (6 kierunków na zmianę) - (20 min)
* dan tui shou (30 min)
* shuang tui shou (30 min) - zwracałem dziś uwagę na całościowe użycie ciała przy krążeniach. Faktycznie zupełnie zmienia to możliwości kontroli tego co się dzieje.
* san shou (10 min)

Zestaw z Grubym:
* chengbao zhuang yaofa (20 min)
* hunyuan zhuang (10 min) - 6 kierunków na zmianę
* dan tui shou (30 min)
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-09, 09:41   

Trening z Grubym, poniedziałek 2008-04-07, ponad 1,5h

* tui tuo zhuang (10m)

* fu'an zhuang (10m)

* chengbao zhuang yaofa (10m)

* hunyuan zhuang (6 kierunków oddzielnie i razem - trochę tak, trochę tak) - 20 min, korekta do całej postawy (zauważył Gruby). Biodra są bardziej skręcone w tył, ręka przednia - na linii głowa, noga wykroczna.

* zuo you zhiquan - prawy i lewy cios prosty - (20 min) starałem się zaangażować całe ciało.

* dan tui shou - 30 min
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-09, 22:58   

Trening z Grubym, środa 2008-04-09, 1h50min - ćwiczenia, 20 min gadanie

* fu'an zhuang (10 min)

* tui tuo zhuang (10 min)

* chengbao zhuang yaofa (10 min)

* hunyuan zhuang (20 min) - 6 kierunków przemiennie i trochę jednoczenie

* dingbabu fu'an qiu shi li (10 min)

* dingbabu fangsong fali - 30 min - przypomnienie od podstaw, krok po kroku (przy okazji pokazywania Grubemu). Widzę inną jakoś teraz ćwiczenia - jest precyzyjne i bardziej je "czuje".

* dan tui shou (20 min)
Sall 
Nieobecny

Wysłany: 08-04-14, 10:29   

Robicie jakieś ćwiczenia rozciągające? :) W Yiquan chyba nie ma wysokich kopnięć, ale mimo wszystko żeby precyzyjnie machnąć nogą do wysokości pasa nie ryzykując wysypania zawartości worka mosznowego [zwyczajowo mówiąc pęknięcia jajek wzdłuż szfa), to trzeba coś się tam rozciągnąć, pas biodrowy uelastycznić.

Myślałeś Igor o tym, żeby ten Wasz domowy Yiquan połączyć z jakimś Pilates lub elementami pochodnymi? :)
Gruby 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-04-14, 20:59   

Sall a może masz ochotę się przyłączyć i poćwiczyć trochę ?
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-14, 23:07   

Sall napisał/a:[quote]
Robicie jakieś ćwiczenia rozciągające? :) W Yiquan chyba nie ma wysokich kopnięć, ale mimo wszystko żeby precyzyjnie machnąć nogą do wysokości pasa nie ryzykując wysypania zawartości worka mosznowego [zwyczajowo mówiąc pęknięcia jajek wzdłuż szfa), to trzeba coś się tam rozciągnąć, pas biodrowy uelastycznić.
[/quote]

W Yiquan jest kopnięcie ceti fali (na wysokość pasa). Ćwiczenia uwzględniają łagodne rozciąganie (na przykład pozycja bojowa "oswajanie tygrysa", czy pozycja "lądującego smoka"). Z drugiej strony Dacheng stosuje delikatne ćwiczenia rozciągające nie występujące bezpośrednio w Yiquan.

Ja bym chętnie poznał jogę, choć nie ciągnie mnie aby jakoś mocno się w nią angażować (chociaż może nie wiem co tracę). Jak jesteś w stanie pokazać te ćwiczenia Sall, to wpadaj :) Jak nie jesteś, to też wpadaj :D
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-14, 23:27   

Trening z Grubym, poniedziałek 2008-04-14, 2h ćwiczeń, 30 min gadania i kręcenia filmów do weryfikacji.

Pierwszy porządny trening w plenerze. Trochę byliśmy zdekoncentrowani tym razem. Chyba trzeba znaleźć inne miejsce - bardziej spokojne.

Zestaw:
* chengbao zhuang yaofa (30 min)

* hunyuan zhuang - (20 min) - fatalna koncentracja

* boshui shi li (10 min)

* zoubu pingtui shi li - (10 min) - lekkie kroki, dobra koordynacja. Tu koncentracja zaczęła ponownie rosnąć.

* zoubu boshui shi li (10 min) - dawno tego nie robiłem.. Trudności całościowym postrzeganiem ćwiczenia.

* dingbabu fangsong fali (30 min) - wersja z partnerem, przy bliskim kontakcie + trochę ćwiczenia bez nikogo. Forma ulega mocno zaburzeniu przy ćwiczeniu z partnerem, ale widać świetnie braki w hunyuan li (np. najbardziej widoczny jest brak "siły z gruntu"). Przyglądałem się jak różna praca ciała wpływa na możliwości eksplozywnego odrzucenia partnera.

* dan tui shou (10 min) - mocno dziś skupiałem się na czuciu wektora siły partnera.

W ogóle wesoło dziś było. Dobra pogoda sprzyjała temu i różnym żartom.

Stoimy na chodniku. 200 metrów od nas zbliża się facet. Czarno ubrany, łysy, jakiś biznesmen. Stoimy jak słupki robiąc hunyuan zhuang. Idzie idzie, patrzy na nas i nagle bach - zawraca ;) Pierwsza myśl: "o k... jaki yiquan jest zajebisty! nic nie robimy, a wszyscy się nas boją" :D

był też motyw "stylu śmigła", oraz "zrelaksowanego wyskoku przez okno" :lol:

20080414_1609__.JPG
Plik ściągnięto 4768 raz(y) 99,75 KB

Sall 
Nieobecny

Wysłany: 08-04-15, 10:13   

igor napisał/a:[quote]
Jak jesteś w stanie pokazać te ćwiczenia Sall, to wpadaj :) Jak nie jesteś, to też wpadaj :D
[/quote]

Mówiąc szczerze, gdybym miał więcej czasu na ćwiczenia to pewnie wolałbym poćwiczyć w Akademii Dachenga. Widząc po tym jak wypowiadali się tu Sweeper, Eryk, Rajmund i inne osoby które u Niego ćwiczą; czytając obszerne posty samego Dachenga, kiedy jeszcze je tu wysyłał, to sądzę że ma facet niesamowitą wiedzę i dobre podejście do uczniów. Ważne że nie robi otoczki wokół siebie i nie struga niedostępnego "mastera" ;)

Rzecz w tym że czasu mam chorobliwie mało, w domu bywam 2 dni w tygodniu i ciągle planuje że w tym miesiącu zaczne :)
Z drugiej strony chętnie zobaczyłbym jak wygląda ten Wasz Yiquan i mógłbym okazyjnie wpaść i pokazać kilka dobrych asan na rozciąganie. Pamiętam jak koleś zaniedbujący Setu-Bandha-Sarvangasanę która rewelacyjnie uelastycznia zginacze bioder i pachwiny, miał duże problemy i zaliczył w efekcie poważną kontuzję.

S.

[ Dodano: 08-04-15, 10:31 ]
A przy okazji to dajcie linka do tych Waszych filmików. Ciekaw jestem jak to wygląda :)
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-15, 17:05   

Mówiąc szczerze, gdybym miał więcej czasu na ćwiczenia to pewnie wolałbym poćwiczyć w Akademii Dachenga. Widząc po tym jak wypowiadali się tu Sweeper, Eryk, Rajmund i inne osoby które u Niego ćwiczą; czytając obszerne posty samego Dachenga, kiedy jeszcze je tu wysyłał, to sądzę że ma facet niesamowitą wiedzę i dobre podejście do uczniów. Ważne że nie robi otoczki wokół siebie i nie struga niedostępnego "mastera" ;)
[/quote]

Upraszczasz :)
Ale nie będę się tu spierał, nie chce robić więcej negatywnej reklamy akademii. Relatywnie do innych szkół podejście jest przyzwoite, co nie znaczy że nie można chcieć więcej. Nasza inicjatywa jest hmm uzupełniająca (z wyłączeniem mnie, z powodów wiadomych). Jest to wyjście poza narzucone przez jeden intelekt ramy treningowe i monopol. Jeśli chodzi o wypowiedzi, to publicznie były tylko te pozytywne.
Rzecz w tym że czasu mam chorobliwie mało, w domu bywam 2 dni w tygodniu i ciągle planuje że w tym miesiącu zaczne :)
Z drugiej strony chętnie zobaczyłbym jak wygląda ten Wasz Yiquan i mógłbym okazyjnie wpaść i pokazać kilka dobrych asan na rozciąganie. Pamiętam jak koleś zaniedbujący Setu-Bandha-Sarvangasanę która rewelacyjnie uelastycznia zginacze bioder i pachwiny, miał duże problemy i zaliczył w efekcie poważną kontuzję.
[/quote]

Wygląda podobnie co w akademii, tyle że znacznie więcej jest rozważań nad tym co robimy, pogadanek. Trening robi się jakby indywidualny. Zajmuje więcej czasu. Przyjmujesz postawę kogoś, kto nie tylko musi zrobić co mu każą, ale też umieć przekazać to sprawnie innym (niesamowita różnica - widać braki od razu).

Sall, jak będziesz miał więcej czasu, to jasne że zapisz się do akademii. Gruby przecie też się zapisuje, jak będzie miał kasę. Ale możesz też zobaczyć właśnie co zyskujesz dodatkowo, wpadając czasem do nas poćwiczyć, pogadać i wypić browara :D , a przy okazji przekazać trochę wiedzy z zakresu jogi, czy innej jakiej tam uznasz za stosowne.

Patrze sobie właśnie na to ćwiczenie, co wspominałeś
http://www.yogajournal.com/poses/472
Jak może ono uelastyczniać pachwiny, skoro się nóg nie rozkłada?

Filmiki jakieś wystawie, jak przekompresuje (strasznie dużo zajmują).

Pozdro :slonko:
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-04-15, 19:12   

[quote]Cytat:
że ma facet niesamowitą wiedzę i dobre podejście do uczniów. Ważne że nie robi otoczki wokół siebie i nie struga niedostępnego "mastera" ;)
[/quote]

Ja osobiście w moim oglądzie mogę potwierdzić to zdanie.
Sall 
Nieobecny

Wysłany: 08-04-15, 22:16   

igor napisał/a:[quote]
Sall, jak będziesz miał więcej czasu, to jasne że zapisz się do akademii. Gruby przecie też się zapisuje, jak będzie miał kasę. Ale możesz też zobaczyć właśnie co zyskujesz dodatkowo, wpadając czasem do nas poćwiczyć, pogadać i wypić browara :D , a przy okazji przekazać trochę wiedzy z zakresu jogi, czy innej jakiej tam uznasz za stosowne.
[/quote]

Do Akademii zapisze się na 100%, tyle że nie chce zapisywać się w tej chwili i po dwóch treningach robić miesięcznej przerwy. Poczekam aż mi najpilniejsze sprawy zawodowe się uspokoją :)

[quote]Cytat:

Patrze sobie właśnie na to ćwiczenie, co wspominałeś
http://www.yogajournal.com/poses/472
Jak może ono uelastyczniać pachwiny, skoro się nóg nie rozkłada?
[/quote]

Tu masz wersje uproszczoną. Nogi w tej asanie również się rozkłada i to dosyć szeroko :)
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-04-16, 00:57   

Z doświadczenia wiem, że pasywne ćwiczenia rozciągające dla kopaczy nie są za dobre. Lepiej rozciągać dynamicznymi ćwiczeniami a najlepiej to poprostu robić techniki zwiększając stopniowo wysokość. A najlepiej to zacząć w młodym wieku i utrzymywać sprawność :D
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-16, 14:52   

MarS napisał/a:[quote]
Z doświadczenia wiem, że pasywne ćwiczenia rozciągające dla kopaczy nie są za dobre. Lepiej rozciągać dynamicznymi ćwiczeniami a najlepiej to poprostu robić techniki zwiększając stopniowo wysokość. A najlepiej to zacząć w młodym wieku i utrzymywać sprawność :D
[/quote]

Dlaczego statyczne ćwiczenia nie są dobre? Przecież są powszechnie stosowane w sztukach walki. Wydaje mi się zresztą, że są zdrowsze bo mniej nadwyrężasz ciało.
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-16, 15:00   

Trening z Grubym pod dachem, wtorek 2008-04-15, ponad 1h

Mało czasu trochę miałem na trening, ale ciutkę poćwiczyliśmy.

Zestaw:
* chengbao zhuang yaofa + trochę ticha zhuang (20 min)

* hunyuan zhuang (6 kierunków naprzemiennie) (10 min) - koncentracja na odczuciach nóg. Mam tu sporo do zrobienia. Na rękach mam odczucia prawie we wszystkich kierunkach.

* zoubu huanrao cepi shi li (5 min) - przerwałem

* zoubu boshui shi li (15 min) - fatalna koordynacja. Zabawne, zauwazyłem już wcześniej korelację: "gdy hunyuan dobrze wchodzi, shi li gorzej wychodzi" ;)

* dan tui shou - 10 min

* dingabu fangsong fali z partnerem (5 minut) - sytuacja, gdy partner jest bardzo blisko wydaje mi się nienaturalna - do przerobienia.
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-04-16, 17:31   

Nie są za dobre a nie, że nie są dobre. Dynamiczne lepsze. Może sam wymyśl dlaczego:) Oczywiście pisząc o dynamicznych uwzględniam pewne stopniowanie i rozsądek bez którego można sobie krzywdę zrobić.
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-16, 23:27   

Znalazłem takie wytłumaczenie apropo ćwiczeń dynamicznych
http://peb.pl/sport/21900...tach-walki.html
[quote]Cytat:
Wielu prowadzących ćwiczenia popełnia ten błąd, że już na początku zajęć, w ramach rozgrzewki, zalecają rozciąganie statyczne, np. tzw. "siad płotkarski" ( który sam w sobie jest bardzo szkodliwy dla kolan, odradzam wykonywanie ). W takiej pozycji ćwiczący dostaje polecenie aby pochylić się do przodu i trwać tak np. minutę. Jest to niewłaściwe podczas rozgrzewki, gdyż nie pobudza to mięśnia do pracy ani nie polepsza jego ukrwienia a wręcz odwrotnie. Kiedy przygotowujemy ciało do wysiłku fizycznego, musimy zwiększyć temperaturę mięśnia, rozgrzać i rozruszać stawy, wiązadła i ścięgna, najlepiej wykorzystując ruchy jak najbardziej zbliżone do tych, które mamy zamiar ćwiczyć ( czyli kopnięć ). Dlatego też podczas rozgrzewki wykonujemy tylko rozciąganie dynamiczne.
[/quote]

W Yiquan aktywność umysłowa podczas zhan zhuang pobudza mięśnie i poprawia ukrwienie. Dla rąk to się czuje. Dla nóg - są mniej wrażliwe, może dynamiczne rozciąganie byłoby wskazane. Kiedyś trza będzie zrobić testy i sprawdzić jaka jest różnica przy różnych metodach.
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-16, 23:32   

Trening pod dachem z Grubym, 2008-04-16, ponad 1,5h

* chengbao zhuang (qian hou mo jin) (20 min)

* ticha zhuang + tui tuo zhuang (10 min)

* hunyuan zhuang - 20 min - 6kierunków oddzielnie

* zoubu boshui shi li - 10 min

* dingbabu fangsong fali - 20 min

* dan tui shou - 20 min - opuszczam łokieć podczas wchłaniania siły partnera (złamanie struktury i narażenie na atak z boku)
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-04-17, 01:09   

Statyczne rozciąganie nie przygotowuje włókien mięśnia do konkretnego ruchu, przeciążeń, gwałtownych szarpnięć.
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-19, 22:16   

Trening z Grubym pod dachem, sobota 2008-04-19, 2h ćwiczeń + 40 min gadania.

Ciekawe jest to, że po 2 dniach przerwy czuje się ogromny wzrost jakości odczuć sił wirtualnych, a tym samym wzrasta koordynacja. Miałem też dziś dużą koncentrację i w ogóle wspaniale było.

Trening wykonaliśmy po odczytaniu wierszowanych formuł Wang Xiangzhaia, wyjaśniających postawę mentalną podczas treningu. Bardzo przydatne dla mnie. Łatwo się wczuwam. Oto fragment, dla zobrazowania klimatu:

Kod:

autor: Wang Xiangzhai
tłumaczenie: Andrzej Kalisz

Droga sztuki walki jest bardzo subtelna i wyrafinowana
nie polega na drobnych sztuczkach.
Przede wszystkim trzeba cenić sztukę walki,
od tego wszystko się rozpoczyna.
Obecnie w większości utracono przekaz,
rozpowszechnia się bezgraniczne bzdury.
Ta sztuka opiera się na odzwierciedleniu wszystkiego w sercu,
nie ma wartościowych elementów, których by nie zaabsorbowała.
Przepełnia mnie wola propagowania nauki o sztuce walki,
by przywrócić jej oryginalne oblicze.
Wyryć w sercu, zgłębić zasady,
umiejętność walki jest na drugim miejscu.
Jeśli chcesz poznać esencję sztuki walki,
musisz zacząć od zhan zhuang.
Intencja jakbyś był zawieszony w powietrzu,
Zaczynasz doświadczać i uczyć się testować siłę
W całym ciele zrównoważona, rozpierająca siła
wszelkie płaszczyzny są ukośne
Czujesz się, jakbyś unosił się na obłoku
oddychasz niezwykle delikatnie
odczuwasz harmonijną wygodę
jesteś jakby zdumiony
Umysł oczyszczony z przeszkadzających myśli
skupiony jakbyś słuchał spadania kropli delikatnego deszczu
Ciało ciało zwinne, jakby puste
jeśli spadnie na nie piórko, nie utrzyma się
Jeśli widać formę, jesteś jak płynąca woda
gdy nie widać formy, jesteś jak powietrze
Duch miękki, trochę jakbyś był pijany
jakbyś unosił się w wodzie
Milczący w przestrzeni wszechświata
pusty i zwinny, z ustabilizowanym umysłem
Ciało jak wielki piec hutniczny
w którym wszystko się roztapia
Wewnątrz umysłu zachodzą naturalne zmiany
oddech spokojny, wsłuchujesz się w ciszę
W bezruchu jesteś jak dziewica
w ruchu, jesteś jak smok wznoszący się do lotu
Siła zrelaksowana, intencja napięta
włoski na ciele powstają, jak małe ostrza
Ścięgna i mięśnie są pełne siły i gotowe do jej emisji
siła jest jak nic w kołowrotku
Siła spiralna nie ma formy
ciało jest jak sprężyna
Stawy są jak koła w maszynie
w umyśle szacujesz siłę
Mięśnie i ścięgna są jak zaniepokojony wąż
Poruszasz się jak wiatr
jakby znosiły się potężne fale
jesteś jak krążący w morzu wieloryb
Siła czubka głowy jest zwinna
ciało jakby zawieszone
Wzrok skupiony
Słuch skierowany do wewnątrz
Podbrzusze naturalnie zaokrąglone
klatka piersiowa nie wypina się
Palce jakby naładowane elektrycznością
kości jakby miały ostrza
Umysł zwinny jak małpa
Kroki, jak skradający się kot
Siła cały czas gotowa do emisji, wystarczy dotknięcie
eksplozje są nieprzerwane
Nie należy szukać niesamowitego
to w najzwyklejszym kryje się niezwykłość
Czujesz, że gdy poruszasz się, to jakby góra wzleciała,
ruch siły jest jak morze.
Wracasz do stanu dziecka, korzystając z naturalnego potencjału
ciało jest miękkie, jak dziecko w kąpieli.
Nie zapominaj o niczym, nie przyspieszaj naturalnego wzrostu,
stopniowo rób postępy i osiągaj wyższy poziom.
Jeśli chodzi o odpowiadanie na atak przeciwnika,
to jest na dalszym planie
Przede wszystkim siła powinna być jednolita
oś nie powinna się niepotrzebnie odchylać
Ruch i bezruch są dla siebie wzajemnie korzeniem
wykorzystujesz wyobrażenia, aby osiągnąć realny efekt.
Stabilnie przenosisz centrum,
Zmiany między relaksem i napięciem, następują tak, że nie ma ani nadmiernego luzu, ani sztywności.
Obrony wykonywane są uważnie, stabilnie i z właściwą miarą,
zahaczanie i wiercenie wzajemnie się uzupełniają.
Nie wiadomo czy bystry, czy tępy, mądry, ale jakby głupi,
obserwuj intencje przeciwnika.
Po ugięciu za przeciwnikiem prostuj,
zmiany między pustym, a solidnym następują naturalnie.
Siła zgromadzona jak w napiętym łuku,
gdy uderzasz przeciwnika, jakby poraził go prąd.
Jesteś odważny jak jastrząb, w twoim wzroku widać potęgę tygrysa,
stopy jakby brodziły w błocie.
Spadasz jak sokół, jak lądujący smok,
w całym ciele wszędzie walczące siły.
Jesteś skupiony i gotowy okrutnie zaatakować,
jesteś pełen odwagi i jednocześnie wrażliwy, na najmniejsze nawet zmiany.
Rąbiesz, siekasz, wiercisz, zawijasz i atakujesz w bok,
w kontakcie wyczuwasz właściwą okazję.
Gdy długo ćwiczysz, nie starasz się, a osiągasz cel,
następują zmiany formy, jakby nie było formy.
W akcjach jest intencja, jakby nie było intencji,
okrzykiem wzbudzasz wiatr i rozpędzasz chmury,
obejmujesz mały świat.
Jeśli porównać to z taoizmem i buddyzmem,
starymi tekstami Bangu i Sima Qiana,
najsłynniejszymi kaligrafami
malarstwem wielkiego Li i Wang Wei'a
wszystko opiera się na podobnych tajnikach.
Jak do tego dojść?
Kultywować dostojnego ducha
To wszystko bardzo abstrakcyjne
Ale powinieneś to czuć, jako realne.

Zestaw:
* medytacja INTEO (10 min) - w ramach zbliżenia się do tu i teraz, co poskutkowało większym relaksem i uważnością. Wprowadziliśmy pierwszy raz taki wstępniak. Będzie wydłużony następnym razem, ponieważ wygląda na bardzo bardzo wartościowy. Miałem tez uczucie niedosytu.

* chengbao zhuang (10 min) - ha! pierwszy raz pojawiło się bardzo wyraźne, piękne , sprężyste odczucie ściskania balona między nogami :)

* fu'an zhuang (10 min)

* zoubu pingtui shi li (15 min)

* dingbabu huanrao cepi shi li (15 min) - odświezyłem dziś wiedzę. Pierwszy raz też pojawiły się (odrazu bardzo mocne) odczucia pokonywania oporu brzegiem przedramienia zamienionego w tnącą brzytwę. Również odczuwałem rozciąganie sprężyn między rękami. Ciekawe, że tak siła była niestabilna, zmieniała swoje wektory. Po chwili zauważyłem, że po prostu prowadzę rękę nierówno. Tym samym odczucia skorygowały mi ćwiczenie rąbania :)

* dingbabu fangsong fali (10min samemu + 10min z partnerem)

* dan tui shou qian hou zoubu (20 min)
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-23, 22:04   

Trening z Grubym pod dachem, wtorek 2008-04-23, 2h

Przylazłem pół przytomny, totalna amotywacja. Po 50 min. zhan zhuang było już nieźle.

* chengbao zhuang yaofa (10min)

* fu'an zhuang xuanfa (10min)

* ticha zhuang (10 min)

* hunyuan zhuang (wszystkie kierunki na zmianę) (20 min)

* zoubu piangua shi li + fa li (20 min)

* dingbabu fangsong fali (10 samemu, 10 z partnerem)

* dan tui shou qian hou zoubu (20 min)
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-04-23, 22:09   

Trening z Grubym, pod dachem, środa 2008-04-24, 1h50min

* chengbao zhuang yaofa (10 min)

* ticha zhuang (10min)

* tuituo zhuang (10 min)

* hunyuan zhuang (6 kierunków przemiennie + trochę jednoczesnego) (20 min)

* zoubu gougua shi li + fali (10 min)

* zoubu piangua shi li + fali (10 min)

* zoubu fangsong fali (10 min)

* dan tui shou qian hou zoubu (20 min) - tendencja do ustawiania przedramienia pionowo (łokieć ciągnie w dół). Coś mi dziś kiepsko przekierowanie wychodziło.

Trening kondycyjny:
* 10 min skakanka.
Sall 
Nieobecny

Wysłany: 08-04-27, 01:40   W sprawie logo O-Yiquan

Nie mogę wysłać Igor do Ciebie priva bo dostaje errory, także poruszę tutaj temat to i inni coś podpowiedzą. A co kilka głó to nie jedna.

Pytałeś o logo OpenYiquan. Ze zrobieniem takiego loga problemu nie ma, ale podstawowe pytanie: "Co takie logo ma przedstawiać". Nie znam się na symbolice Yiquan i dokładnym przesłaniu tej sztuki więc potrzebowałbym waszych rad zanim miałbym coś potabletować w Photoshopie. Każdy grafik ma za zadanie realizację czyjejś wizji, ale najpierw musi znać tę wizję.

Pytanie nr 2. Czy nazwa Yiquan nie jest zastrzeżona. Jeśli jest to odpada raczej Open Yiquan. Może skonsultuj też z Dachengiem czy nie będzie miał nic przeciwko jako ekspert od autentycznego i oryginalnego Yiquanu. Mi z punktu widzenia grafika pomysł stworzenia logo się bardzo podoba.Etyka to już wasza sprawa :)

Sall
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-05-03, 01:17   

Sall, odpowiedź masz na priv.
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-05-03, 01:21   

Trening z Grubym, czwartek 2008-05-01, 1,5h

* chengbao zhuang (10min)

* fu'an zhuang (10 min)

* hunyuan zhuan (20 min) - wszystkie kierunki na zmianę

* zoubu cepi shi li + fali (10min)

* zoubu huanrao cepi shi li + fali (10min)

* zoubu zuo you zhiquan fali (10min)

* dan tui shou (10min)
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-05-05, 13:18   

Trening plenerowy z Grubym, sobota 2008-05-03, prawie 2h

Przepytaliśmy się wzajemnie w zakresie podstawowych ćwiczeń zhan zhuang.

* fu'an zhuang (10 min)

* hunyuan zhuan (20 min) - 6 kierunków na zmianę

* dan zhiquan fali (10min)

* dan tui shou (20min)

* sparing 10 min
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-05-05, 13:20   

Trening z Grubym, niedziela 2008-05-04, 1,5h

Po części plener, po części pod dachem (dekoncentrujące meszki i burza).
Fatalna koncentracja, motywacja - depra.

* fu'an zhuang (10 min)

* hunyuan zhuan (20 min) - 6 kierunków na zmianę

* dan tui shou (20 min)
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-05-26, 22:35   

Trening z Grubym 2008-05-13, 1h

* chengbao zhuang 10 min

* pingbu fu'an zhuang 10 min

* hunyuan zhuang (wszystkie kierunki przemiennie) 20 min

* dan tui shou huanrao 20 min
igor 
Site Admin

Wysłany: 08-05-26, 22:39   

Trening z Grubym, 2008-05-26, poniedziałek, 1h

2 tyg przerwy mocno demobilizuje. Efekt jest wzmocniony natłokiem innych rzeczy do zrobienia.
Dziś doświadczyłem podczas hunyuan zhuang wrażenia jakby cały pokój, w którym ćwiczyliśmy bujał się na wodzie :-) To samo (choć znacznie słabiej) dzieje się po zejściu z pokładu łódki po długim pływaniu.

Dziś łatwa koncentracja, ale bolały ręce.

zestaw:

* chengbao zhuang - 20 min

* tui tuo zhuang - 10 min

* hunyuan zhuang (6 kier przemiennie) 20 min

* dan tui shou huanrao 10 min
Sall 
Nieobecny
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-05-30, 12:11   Niezle klipy Dachenga

Na stronie glownej i na youtube znalazłem ciekawe klipy Dachenga z treningów Akademii.
Bardzo mi sie podobają koncówki obydwu klipów :)

http://www.youtube.com/v/DL6KsJ0p2FQ
http://pl.youtube.com/watch?v=-tP_3ywAKuc

Szybki ten dacheng. Nie ma co.

pozdr
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-05-30, 19:01   

[quote]Cytat:
Szybki ten dacheng. Nie ma co.
[/quote]

Jak na polskie warunki nie jest źle tym bardziej, że Dacheng jak widać bardziej stawia na sztukę (studia) niż na bycie super hiper fighterem.
Sall 
Nieobecny

Wysłany: 08-07-04, 13:35   Yiquan

Oglądałem filmik ze strony Dachenga o Yiquan, filmy na youtube i zastanawia mnie mocno jedna sprawa. Dużo statycznych pozycji, frontalnych czy bocznych w YiQuan wymaga uniesionych ramion i skierowanych do wnętrza dłoni. Te dłonie nie mają żadnej faktycznej podpory i podtrzymuja je tylko nadgarstki. Cos takiego przeciez mocno nadwyreża stawy i nadgarstki wlasnie. A w YiQuan sporo sie stoi w takich pozycjach.

Przykladowo powszechnie stosuje sie podkladki do komputera do klawiatury ze specjalnymi poduszkami, żeby miec podparcie dla nadgarstków. Wynika to z tego ze pisanie z uniesionymi nad klawiatura dlonmi bez podparcia nadgarstkow zle działa na stawy i prowadzi np. do reumatycznych wręcz bólow nadgarstkow.

Czy takie yiquanowe pozycje nie szkodza przypadkiem na stawy nadgarstkowe i łokciowe?

Szkoda że nie ma forum na stronie Dachenga, żeby kazdy mogl zapytac o takie sprawy :(
MarS 
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-07-08, 23:14   

Sall. Nadgarstki mógłbyś nadwyrężać gdyby zwisały bezwładne.
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 08-07-15, 11:11   

Trening z Grubym piątek, 11.07.2008, 1h

Pierwszy trening po długiej przerwie. Bardzo słabe odczucia i ogólnie wrażenie jakbym pierwszy raz wykonywał ćwiczenia w życiu.

* chengbao zhuang

* pingbu pingtui shili
igor 
Site Admin

Wysłany: 09-06-27, 18:15   

Po długiej przerwie, trening.
Obecni: ja i Rutek.

* 1,5h wstępu o systemie
* chengbao zhuang - 20 min
* tuobao zhuang - 20 min
* pingbu pingtui shi li - 20 min
* moca bu - 20 min

po ćwiczeniach bardzo fajne uczucie przejrzystości postrzegania i spokoju.
łapy nie bolały za bardzo, słabe odczucia (ale były), kobiety się do nas uśmiechały, deszczu nie było i ogólnie było fajnie :)

Jutro powtórka.
igor 
Site Admin

Wysłany: 09-07-01, 13:09   

Trening w niedzielę, 28-06-2009, na Polach Mokotowskich.
Obecni: ja i Rutek

Na początku robiliśmy tzw. Rytuały tybetańskie (6 ćwiczeń, podobnych trochę do jogi), potem Yiquan. Dorwał nas też jakiś dziennikarz z polskiego radio - pytał co robimy i o niepełnosprawnych - poleciało parę słów na antenę o zdrowotnych zastosowaniach systemu.

* chengbao zhuang - 30 min
* pingbu pingtui shi li - 30 min
* moca bu - 30 min

Tym razem miałem znacznie słabsze odczucia.
I fotka:

Gruby 
[avatar ukryty]
Wysłany: 09-07-02, 00:51   

Rutek wygląda jak by miał problemy z utrzymaniem równowagi. Z tego ujęcia wygląda na to że Rutek był zbyt mocno wychylony do tyłu.
Odpowiedz do tematu