Disclaimer: Pisząc i czytając PsychoTrop-a, bierzesz pełną odpowiedzialność za siebie. Prezentowane tresci traktuj z wielkim dystansem.
ZalogujZaloguj O forumO forum O forumRegulamin O forumGaleria Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości
RejestracjaRejestracja UżytkownicyUżytkownicy FAQFAQ StatystykiStatystyki

Google PsychoTrop Zaawansowane
Zaprzyjaźnione
INTEO
Techniki NLP
Wolne Media
PsychoTropEdia
AGaRT
Klinika Sacharuna
Nina2
Podolski

Lista wątków

"Oczyścić drzwi percepcji" autorstwa Hustona Smitha (8)
Zapowiedź świata post-copyright (3)
AYAHUASCA - SHAMANIC JOURNEY, AMSTERDAM, HOLANDIA 2010 (1)
Jak trafiłeś na Psycho-Tropa :) (73)
Mam pytanie o oddechu (6)
Explorer i firefox pokazują co innego (9)
Buddyzm: hinayana czy mahayana ? (46)
Buty. Podeszwa, zdrowie. (7)
AC/DC covers - 4 SZMERY - 24.09.2010 - Jelenia Góra (1)
Globalne Ocieplenie (5)
sens istnienia (52)
maryska (42)
Ach ci mężczyźni, (33)
Włocławek (5-7.11.10) 5 Rhythms-prowadzi Sangeet Portalski (1)
takie tam (12)
Sztab wyborczy Janusza Korwina Mikke (16)
"Bo tak lubie i tak będzie" (81)
Urzekające muzyczne kawałki :) (69)
Tajemne praktyki i magiczne rytuały w walce (3)
śnie o tym, że ktoś umrze.. I naprawdę ktoś umiera. (13)
Szanowne Forum (28)
teoria równoległych rzeczywistości (24)
Smak spermy. Z wiekiem odczuwam go inaczej (29)
[zastosowania] [LSD] Najpotężniejszy afrodyzjak (14)
interesujace linki (26)
Przedstawmy się sobie? (33)
psychotropia (10)
TRANSCENDENTALNA MEDYTACJA W SZKOŁACH (17)
Spotkanie? (2)
Program Tybetański RatujTybet- możesz pomóc (1)
Poezja mej Duszy (4)
Warsztaty Inteo (10)
Wątek do zbierania opisowych nazw PsychoTropa (45)
Filmiki zlotowe. (42)
Wszyscy tyle samo - szkic systemu (12)
dziś godzina dla ziemi (3)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (2)
Warsztat Miłość i prawda, L. Żądło 10-11 kwietnia, Wrocław (1)
Akcja 100 milionów toreb (8)
WARSZTATY MEDYTACJI KRAKÓW 10-11 KWIECIEŃ (1)
Boli mnie nadgarstek po waleniu w worek :-(((( (10)
Bioenergetyka - Alexander Lowen (51)
Żeń szeń - doping na sesję ;) (44)
borderline. (23)
Nie chcą krzyża w sali lekcyjnej (38)
[artykuł] Skończmy wreszcie tą głupią wojnę (26)
Filmy online w całości (33)
A jakby wszyscy zarabiali tyle samo ? (14)
Grono i pytanie (6)
OK (8)
To kobiety mają jaja (6)
Pomocy chyba wariuje.... uzależnienie.... emocjonalne.... (105)
mam ochote sie wykrzyczeć! (9)
Projekcja astrlana/OOBE/eksterioryzacja (3)
sens życia (70)
Warto skończyć z paleniem zanim.. (3)
Praca, pomysły, shakespeare (2)
praca z oddechem (4)
WARSZTATY MEDYTACYJNE KRAKÓW 27-28 LUTY (3)
Awaria laptopa (8)

Autor Wiadomość
feniks 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-02, 19:46   Czy komus NLP pomoglo?

Czy komus NLP pomoglo?
I chce sie tym podzielic.....
Nina2 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-02, 20:59   

A po co placic, jak moge miec za darmo? I lepiej, i kulturalniej.
J. 
szkoda czasu-forum opanowane przez wielonickowców
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-02, 22:18   

Ja nie słyszłem, ale może to dlatego, że nie czytam reklamowych for Panów Batki, Dębskiego itd.? Tam lecą posty krytyczne do śmietnika... zresztą nigdy nie wiadomo z kim ma się do czynienia. Czy Yebi z NLSu to wcielenie któregoś z powyższych Panów, bt wirtualny czy co? Nie mam pojęcia.
Pancho Villa 
lekko znerwicowany

Wysłany: 06-03-03, 08:30   

Jednak jest troche informacji na forach od ludzi ktorym nlp pomogło.
i nie chodzi tu o posty reklamowe, jak sugeruje J.

Czy ten wątek miał służyć dyskusji czy powtórce z IPZ?
Ustalenie powodu dla jakiego dyskutujemy może miec kluczowe znaczenie dla samej decyzji zabrania głosu. Jeśli to ma być prowokacja lub jakaś rzeź, to proszę o szczere wyjawnie intencji, gdyż wówczas wolałbym sie nie angażować.
Aleksandra 

Wysłany: 06-03-03, 08:51   

To ja się wypowiem :)

Trafiłam kiedyś do pana Batki, TVN-Style nagrywało taki program o NLP i mogły zgłaszać się osoby, które mają fobie.

Ja bardzo bałam się pająków, trochę wcześniej zinteresowałam się NLP, więc się zgłosiłam.
Pomogło.
Całość trwała może 10 minut... Chociaż słyszałam o ludziach, którym to nie pomogło. Może mną można łatwo manipulować ;-)

NLP to w dużym stopniu sposób rozmawiania. Kiedyś czytałam tak przykład:
[quote]Cytat:

Jeśli np jako dziecko spytasz rodzica, czy wolno Ci coś tam zrobić, a on się nie zgodzi to wtedy możesz zadać 2 rodzaje pytań:
1. Dlaczego nie? - i wtedy rodzic szuka w myślach wszystkiego przeciw, więc nie łatwo będzie pomyślnie dla dziecka zakończyć tą dyskusję.
2. A co musi być spełnione, abyś się zgodził? - i wtedy już mniej trzeba przekonywać rodzica, bo on sam zaczyna szukać w myślach pozytywów
[/quote]

Waszym zadaniem to nie działa?
J. 
Wysłany: 06-03-03, 10:30   

Pancho, ależ wątek nt. NLP i IPZ jest obok. Ja wyraziłem zdanie na podstawie tego co w temacie doświadczyłem. Nic ponad to. Zawsze możesz założyć wątek i opowiadać NLP a kogoś poprosić o niewcinanie się... taka zabawa np. jest w zakresie "zagrożeń narkotykami" - działa przeciętnie, ale lepiej niż gdzie indziej.

[ Dodano: 03-03-2006 ]
W każdym razie nie sposób zaprzeczyć, iż brak jest rzetelnych, poważnych badań na rynku polskim wskazujących na efektywność technik. Przekonania właścicieli firm trenerskich są w tym względzie marną rekomendacją. Szczególnie rozdawane w reklamowej formie. Tyle mego w tym wątku. Chętnie poczytam o prawdziwych uzdrowieniach.
Nina2 
Wysłany: 06-03-03, 10:53   

Aleksandra, aha, ale jesli sie pajakow nie boje a rodzice mi raczej niczego nie zabraniali (czy tam: nie wtracali sie) - to na co jeszcze moze sluzyc NPL? Choc to pytanie o warunki zgody uwazam za fajne.

Ale uwazam, ze dorosly robi co chce, a jedynym realnym ograniczeniem jest stan konta, pieniadze, energia materialna. Czy na to NPL tez pomoze? Jak lepiej zarobic niezbyt przemeczajac sie? ; P

[ Dodano: Pią Mar 03, 2006 9:56 am ]
Posluchalabym chetnie historii o pajakach: dlaczego sie ich balas i jak jest teraz.
Widzialam te fobie u dzieci chowanych w mieszkaniu nie w ogrodzie, w przyrodzie - i ktorych mamy TEZ sie baly.
feniks 
Wysłany: 06-03-03, 12:15   

Pancho
Ja po prostu chce sie dowiedziec,z cala pewnoscia nie mam jakis ciemnych zamiarow(a ja zalozylem ten wateK).
dzieki aleskandra za wypowiedz
ale pomoglo Ci to
Moja opinia jest taka ,ze w wielu sprawach to nie dziala (ale tak jest z wieloma metodami) i,ale jestem zainteresowany jej fenomenen NLP.
igor 
Site Admin

Wysłany: 06-03-03, 16:41   

Nina2 napisał/a:[quote]
Aleksandra, aha, ale jesli sie pajakow nie boje a rodzice mi raczej niczego nie zabraniali (czy tam: nie wtracali sie) - to na co jeszcze moze sluzyc NPL? Choc to pytanie o warunki zgody uwazam za fajne.
[/quote]

Oj duże zastosowanie jest. NLP to potężne narzędzie do kontroli i reprogramowania umysłu.
Aby go używać, trzeba poznać strukturę psychiki i umieć ropoznawać zjawiska, które w Tobie zachodzą. Tego mniej więcej uczy NLP.
Daje też narzędzia wpływu (czyli praktyczne i tworcze zastosowanie wiedzy).
Co jeszcze? Modelowanie - czyli generalnie masz jakieś swoje trochę losowe zachowanie. Chcesz je zastąpić innym - najlepiej zrobić to przez wyobrazenie sobie tego. Jak najskuteczniej ? No własnie to też działka NLP.

Aha - warto wspomnieć o takich rzeczach jak możliwość usuwania psychosomatycznych chorób ciała - np. alergii. Mózg działa jak automat. Widząc jak go programować, można to robić skutecznie i dość łatwo.

feniks napisał/a:[quote]
Moja opinia jest taka ,ze w wielu sprawach to nie dziala (
[/quote]

Hehe, ale nie możesz oczekiwać że NLP zawsze zadziała. Nie ma idealnych przepisów.
Siłą NLP jest to, że nie jest sztywne. Ktoś kto je zna, wykorzystuje je intuicyjnie i twórczo - tz. sam wpada na pomysły jak na siebie wpływać.

Dlatego NLP-owcy tak się podniecają - brak gotowości spokojnie cieszenie się potężnym narzedziem. Ja tam im to wybaczam, chociaż też będę stał w opozycji do takich maniakalnych klimatów.

Feniks - kup sobie jakąś książkę o nlp i poczytaj. czyta się je często jak w transie (są specyficznie napisane). Bierz poprawkę na rosnącą fascynację ;)

[ Dodano: 03 Mar 2006 03:42 pm ]
Ale uwazam, ze dorosly robi co chce, a jedynym realnym ograniczeniem jest stan konta, pieniadze, energia materialna. Czy na to NPL tez pomoze? Jak lepiej zarobic niezbyt przemeczajac sie? ; P
[/quote]

Tak - to zdecydowanie.

[ Dodano: 03 Mar 2006 03:49 pm ]
Posluchalabym chetnie historii o pajakach: dlaczego sie ich balas i jak jest teraz.
[/quote]

Z tego co rozmawiałem z Olą, to w tej chwili odczuwa niechęć. Przedtem miała objawy psychosomatyczne - np. gęsią skórkę, lęk, odruch ucieczki. W galerii u mnie są zdjęcia mostu w warszawie z pająkami. Robiłem je przy Oli - mało się o to nie pokłuciliśmy wtedy, bo się bała, a ja tego nie rozumiałem... ;)

Wiesz Nina, fajne w nlp jest to, że łatwo pomagać ludziom (np. pomyśl - jakimuś dziecku szybko wizualizujesz coś, co zdejmuje mu fobię). Przy przyjaznej relacji z kimś i zaufaniu nlp jest bardzo skuteczne.
Samemu też wiele można w sobie i w innych ludziach odkryć. Jest to jakby szlifowanie ego - które wyrosło losowo na przestrzeni życia. A dzięki nlp bierzesz je pod lupe i widzisz dokładnie szczegóły, strukturę.

Niezastąpi nlp oczywiście medytacji i nie umożliwia trwałego wpływania na własną emocjonalność. Tz. można to robić "punktowo", co jest mało skuteczne. Medytując, kwasząc, oddychając działasz na cały umysł jednocześnie.
J. 
Wysłany: 06-03-03, 16:56   

"Czytanie jak w transie" jest specyficzne dla książek pisanych przez besserwisserów... oni bardzo przekonująco i bez grama wątpliwości opowiadaja o skuteczności NLP. Tak bardzo są w to zaangażowani, że nie widzą potrzeby udawadniania tego w jakikolwiek sposób. Czemu mnie nie dziwi, że osoba lubiąca narkotyki fascynuje się też NLP? Igorze? ;-) (ale to na osobny wątek)
igor 
Site Admin

Wysłany: 06-03-03, 17:15   

[quote]Cytat:
"Czytanie jak w transie" jest specyficzne dla książek pisanych przez besserwisserów... oni bardzo przekonująco i bez grama wątpliwości opowiadaja o skuteczności NLP. Tak bardzo są w to zaangażowani, że nie widzą potrzeby udawadniania tego w jakikolwiek sposób. Czemu mnie nie dziwi, że osoba lubiąca narkotyki fascynuje się też NLP? Igorze?
[/quote]

Mi już fascynacja jak mówiłem przeszła. Wiesz misiu, generalnie fascynacja to moja cecha charakteru od urodzenia, jak już chcesz o mnie rozmawiać. 8)

Co do NLP - zauważ, że w to co piszą w książkach MA SENS i faktycznie daje spore możliwości. Co chcesz udowadniać? Bierzesz książkę, ona Ci przekazuje jakąś wiedzę. Jest poradnikiem. Inna sprawa, że trenerzy biorą wsciekłą kasę za szkolenia i to mi się niepodoba.

Czemu tak chcesz wszystko udowadnianiać :) Po co udowadniać? Życie się robi przez to za bardzo skomplikowane hehe - bo udowodnisz i co? Dupa - energia przepadła ;)
J. 
Wysłany: 06-03-03, 17:19   

Igor - nie bawi mnie nazywanie misiem. Mógłbyś? Bardzo mi to nie odpowiada.
Igor - jak czytam, że Malwina ma 100% skuteczność w leczeniu alergii, ale żaden z jej pacjentów nie poszedł sprawdzić, czy rzeczywiście alergia zniknęła... to się zastanawiam dlaczego tak bardzo myli się tylu lekarzy i cały przemysł farmakologiczny... szczególnie, że z jednej strony mam dziesiątki badań klinicznych a z drugiej strony reklamę Malwiny i jej deklarację niepoparte żadnym dowodami...
Spadam z tego wątku, będę czytał.
igor 
Site Admin

Wysłany: 06-03-03, 18:01   

J. napisał/a:[quote]
Igor - nie bawi mnie nazywanie misiem. Mógłbyś? Bardzo mi to nie odpowiada.
[/quote]

Ok, sorka :) Jestes taki no.. czepliwy, ze wyzwalasz we mnie takie odruchy. Postaram się powstrzymać.
Igor - jak czytam, że Malwina ma 100% skuteczność w leczeniu alergii, ale żaden z jej pacjentów nie poszedł sprawdzić, czy rzeczywiście alergia zniknęła... to się zastanawiam dlaczego tak bardzo myli się tylu lekarzy i cały przemysł farmakologiczny... szczególnie, że z jednej strony mam dziesiątki badań klinicznych a z drugiej strony reklamę Malwiny i jej deklarację niepoparte żadnym dowodami...
[/quote]

Poruszyłeś tu ważną kwestię. W ksiażkach raczej nie pisze się o 100% skuteczności, tylko są przykłady jak się np. usuwa alergię.

Reklamy sa zawsze typowo reklamowe. A że NLP-owcy reklamowanie mają we krwi... to coż.. przesadzają. Zboczenie zawodowę.

Myślę, że WARTO SIE Z TEGO ZACZAC PO PROSTU ŚMIAC i opowiadać dowcipy :)
A nie walczyć.

Spadam z tego wątku, będę czytał.
[/quote]

oj zostań :)

Pozdro & peace
Nina2 
Wysłany: 06-03-03, 18:25   

igor,
a bez NLP tez mozna? Pomagac, znaczy sie?
Bo ja kiedys usunelam 4-latkowi strach przed smiercia. A on, w zamian, nauczyl mnie okrzyku: I'm happy! Je suis heureux! - fajnie....

Ja tez bym nie chciala by ktos sie zwracal do mnie per myszko czy kotku. Za duza poufalosc wiec brak szacunku. A "misie" (bearsy) to te owlosione grubasy. Moze J.otek jest szczuply albo sie odchodza wlasnie i takie powiedzenie mu nie pasi? ; P
igor 
Site Admin

Wysłany: 06-03-03, 18:33   

a bez NLP tez mozna? Pomagac, znaczy sie?
[/quote]

Hej, no oczywiście można. Są inne techniki. NLP to taki zbiór technik, nazwany i żyjący własnym życiem - coś wnoszący. Jedni się bawią NLP, inni Huną inni po prostu sa oświeceni i nie potrzebują NLP. Wiesz - to trochę jak LSD. Bez niego też można się rozwujać i działać, ale z nim jest fajniej.

Bo ja kiedys usunelam 4-latkowi strach przed smiercia. A on, w zamian, nauczyl mnie okrzyku: I'm happy! Je suis heureux! - fajnie....
[/quote]

:D
to prawda - fajnie. Jak to zrobiłaś?

Ja tez bym nie chciala by ktos sie zwracal do mnie per myszko czy kotku. Za duza poufalosc wiec brak szacunku.
[/quote]

Tak, to prawda było w tym COŚ z braku szacunku (niewielkie emocje). Dlatego przeprosiłem. Natomiast też nie mówiłem tego złośliwie, a raczej zabawowo. Lubie się spoufalać. Bo po co być sztywniakiem?
feniks 
Wysłany: 06-03-03, 19:10   

igor

Ja czytalem kilkanascie ksiazek o NLP....(np.Robinson Anthony Obudz w sobie olbrzyma).

Fantastycznie dawalo kopa-pewien rodzaj wszechmocy -cudo-prawie zadnych problemow.

Ale gorzej,gdy ten stan sie konczyl.....

Kiedys spotkalem sie z taka opinia i cos w nich chyba jest:
To sa koszmarne poradniki,ktore przekonuja ,ze zycie jest latwe -wystarczy przeczytac recepty zawarte w tej ksiazce ....
Pancho Villa 
lekko znerwicowany
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-03, 19:59   

Widziałem kilka idiotycznych książek o jodze. np. "nauka jogi w weekend"
Czy wydanie takiej książki deprecjonuje wartość jogi?
Chyba nie.

Ręce opadają.
feniks 
Wysłany: 06-03-03, 20:31   

Akurat seria cos w weekend jest zwykle nie najgorzej.Pamietasz kto jest autorem?
Zwykle jakis ekspert,choc tytul-raczej traktuj jako marke serii,a w srodku zwykle niezle.

Dlatego ja wlasnie mam postawe sceptyczna,ale otwarta.
I do tych ksiazek(tego doswiadczenia) nie przywiazuje zbytniej wagi,choc go nie lekcewaze.
Malwina 
Świat jest taki, jaki myślisz, że jest

Wysłany: 06-03-03, 21:08   

igor

Ja czytalem kilkanascie ksiazek o NLP....(np.Robinson Anthony Obudz w sobie olbrzyma).

Fantastycznie dawalo kopa-pewien rodzaj wszechmocy -cudo-prawie zadnych problemow.

Ale gorzej,gdy ten stan sie konczyl.....

Kiedys spotkalem sie z taka opinia i cos w nich chyba jest:
To sa koszmarne poradniki,ktore przekonuja ,ze zycie jest latwe -wystarczy przeczytac recepty zawarte w tej ksiazce ....
[/quote]

Robbins napisał o tym w "Olbrzymie"

Nie ma cudów. (To co Jot wciska nam z uporem maniaka).
Nie ma cudów.

Robbins przytacza pewne zdarzenie. Przyszedł do niego kiedyś człowiek, który dzięki Robbinsowi rzucił palenie. Ale po kilku latach wrócił do nałogu.
Dlatego Robbins mówi o "warunkowaniu neuroasocjacyjnym"

To, co pisał o 10 dniowej DIECIE UMYSŁU ma zbudować połączenia nerwowe i utrwalić nawyki.
Po ustawieniu wartości i nowych reguł zaleca aby mieć je zawsze przy sobie, czytać i przypominac.
Pamiętasz pytania poranne i wieczorne?
Robbins ciągle podkreśla, że przeczytanie książki to jedno a praca to drugie.
Bardzo wyraźnie kładzie naciska na starania. Podaje receptę ale nie na jedną pigułkę na życie ale sposób na radzenie sobie z przeciwnościami do końca zycia - nieustannie, każdego dnia

Jest wiele technik NLP błyskawicznych ale cały proces rozwoju wymaga nieustannej pracy. Nikt nikogo nie zwalnia z podążania i rozwijania się.

Nie ma czarodziejskich różdżek, są tylko krótksze lub dłuższe metody ale WSZYTSKIE wymagają działania i nieustannej zmiany nawyków myślowych.

Dzięki NLP można zmienić sobie swój stan w dowolnym momencie. Nie oznacza to, że człowiek robi to raz i z bańki.

W kazdym momencie życia dokonujemy wyboru, to praca i czasami wysiłek.

Człwiek tak łatwo ulega rozpaczy, frustracji itp ponieważ może w tym momencie okazać sobie nieco czułości i współczucia. To bardzo silna potrzeba.
Często nie jest prosto chcieć zmienić swój stan na użyteczniejszy. Można znać milion metod ale trzeba podjąc decyzję aby użyć którejś z nich.

NLP ani nic innego nie załatwi za nas naszych spraw ani nie zdejmie odpowiedzialności za swoje emocje i stany.
Jak kazde narzędzie wymaga używania a nie użycia.

:) ))))
Nina2 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-03, 22:10   

Ale ja bym posluchala najchetniej na jakims konkretnym przykladzie.
Np dlaczego Aleksandra bala sie pajakow, gdy ja je raczej lubie? A po kuracji NLP to jak sie teraz czuje? Czy tylko nie mdleje na ich widok czy moze az je kolekcjonuje?
Aleksandra 

Wysłany: 06-03-03, 22:46   

Dlaczego sie bałam - nie wiem. Cięzko stwierdzić. Taki lęk nie ma nic wspólnego z racjonalnym myśleniem. Poznałam dziewczynę, które bała się (czas przeszły) motyli. W dzieciństwie jak biegała po łące to ją ugryzła osa, ale w koło latało pełno motyli i ona sobie zakodowała, że ja motyl ugryzł. Potem dorosła, doskonale wiedziała, że motyle nie gryzą, ale lęk pozostał. Do tego stopnia, że przerażał ją widok leżącego skrzydełka motylka na podłodze.

Ja też sie bałam bardzo. Widok pająka na zdjęciu powodował dreszcze. Na tym moście wtedy z Igorem hardcore - przy każdym słupie kilkadziesiąt pająków - każdy na środku swojej pajęczyny. Igor robił zdjęcia a ja chciałam wsiąść na rower i odjechać. Błagałam go, aby już skończył

Po 'kuracji' nie kolekcjonuję pająków. Potrafię je za to bezstrachu zabić. Wcześniej świadome zbliżenie się do pająka na bliżej niż metr było niemożliwe. Jak miałam w pokoju jakigoś, to siostra mi go likwidowała. Teraz zima, więc trochę mało tych pająków, ale szukam ich specalnie, aby się upewnić, czy na pewno już sie nie boję ;-)
Już dwa marte trzymałam w ręku. Żywego jeszcze się nie odważyłam, ale to trochę lęk przed lękiem - boję się, że jak będzie po mnie łaził, to spanikuję. Ale pewnie w najbliższym czasie postaram się zaprzyjaźnić z jakimś. Zacznę od jakiegoś niedużego.

Rodzina wciąż mi nie wierzy, że się nie boję, więc mnie sprawdzają na każdym kroku ;-) Ja też do końca jeszcze nie wierzę, ale przechodzę przez kolejne próby.
Nina2 
Wysłany: 06-03-03, 23:34   

Horror zabijac pajaki! To juz chyba lepiej ich sie bac! No z deszczu pod rynne ten NLP!
U Thierrego szamana bylo pelno pajeczyn , az za duzo na moj gust. Gdy oczyscilam jedna etazerke i nad nia kawalek sciany (potrzebowalam na puja-place) Philippe mi zwrocil uwage, ze Thierry nie lubi gdy sie pajakom przeszkadza - chronia nas przed muchami.
Niczego nie zabijano w tym pieknym wegetarianskim domu.
Ja tez, sprzatajac, uwazalam, i te co sie nie pochowaly same, wyrzucalam ostroznie przez parterowe okno. Zabic bez koniecznej potrzeby - nikomu z nas by do glowy nie przyszlo!
To zabijanie nas brzydzi, a nie jakas inna, odmienna forma zycia, co ma takie samo do bycia tutaj jak i ja. Nie potrafie jej stworzyc - nie bede zabijac.
I kazdy z nas, od zawsze, wrodzone chyba, tak ma. (No nie, mi powiedziano wczesnie, we wczesnym dziecinstwie, i sama uznalam za sluszne. )
Aleksandra 

Wysłany: 06-03-03, 23:43   

Ideologicznie to się z Tobą, Nino trochę zgadzam. Ale praktyki mam inne, może kiedyś... człowiek rozwija się całe życie (a przynajmniej powinien).
Czy to bez sensu? no nimy można za okno, ale przylezie spowrotem i w dodatku z kolegami ;-)
Ale winy na NLP bym nie zrzucała.
W dzieciństwie ktoś mi mówił, że jak się pająki zabija to deszcz pada... Ale na długo mnie to nie przekonało. Babcia też opowiadała jakąś anegdotkę o jakiejś świętej, co ją pająk uratował...

Much też nie zabijasz? Bo mi np przeszkadza jak mi po kuchni latają, siadają na jedzeniu i robia na nie kupę (sory za sformułowanie, ale tak to odczuwam).
J. 
Wysłany: 06-03-04, 00:33   

Ocho, jednak chyba popiszę w tym wątku, skoro Malwina się pojawiła. Może w końcu wyjawi nam cudowność swojej zdumiewającej efektywności w leczeniu alergii? :-)

Mnie te cuda fascynują. Podobnie jak opowieści o wielokrotnie wyższej skuteczności NLP płynące z ust jego zwolenników ale tak jakoś nijak nie poparte dowodami.

Maliwno - czy zauważyłaś, że się tu epitetami per "maniak" nie obdarzamy? Uważaj, bo znów będziesz się skarżyć, że jest jak na IPZecie.. ;-)
feniks 
Wysłany: 06-03-04, 01:52   

Malwina
Jasne,akurat dobrze pamietam ta anegdodke.
Tylko wydaje mi,ze Robins caly czas oferuje cos znacznie wiecej ,latwa zmiane nas samych.
Zmiany sa latwe,pisze to caly czas....(jak pamietam)

Raczy nas tymi swoimi przykladami (supermarketing) np.jak leci samolotem i wspomina,ze kilka lat temu byl nikim,a teraz jest czlowiekiem sukcesu(milionerem).

Niewiem czy pamietasz jak Robins angazuje do swego przykladu Lecha Walesy (teraz chyba padne z smiechu) i jego interpretacje.
Jak pamietam,(uzyl go w rozdziale przekonan) i twierdzil,ze Lech Walesa -skromny elektryk obalil komunizm dlatego,ze mial inne przekonania(czy cos z przekonaniami).
Nie bierze pod uwage sytuacji politycznej-doswiadczen ze strajkami i cala masa innych czynnikow.
Inna sprawa,ze obraza papieza,bo podobno papiez obalil komunizm w Polsce.
Pisze z pamieci,wiec wiel rzeczy moglem poprzekrecac...
Ma swoja teoryjki i podpiera je roznymi przykladami,ktore trudno zweryfikowac....
Pisal tak swietnie o malzenstwie i swoim zwiazku z Betty,a podobno rozwiodl sie ze swoja zona.....
Ja nie chce zamykac NLP do Robinsona -dla mnie to troche marketingowy oszolom.
Jest wielu znacznie powazniejszych ludzi piszacym o NLP i znacznie ostrozniej.
Nina2 
Wysłany: 06-03-04, 03:40   

Aha. czyli nikt nic nie wie, a forse, podobno, ten NLP niezla wcina. Grunt to dobra reklama.

Aleksandra, ja tu buddystka jestem i kazdy z moich przyjaciol ma tak samo jak ja. Automatyczna uwaznosc? NICZEGO sie nie zabija.

Tu sie powtorze, bo gdzies juz to opowiadalam:
Czytalam . (Nieeuropejski autor.) Asram, cieplo, typowy dekor egzotyczny. Europejska turystka ma przyjecie u guru. Wokol tlum wyznawcow. Baba, ze goraco, wiec w lokalnym sari - a tu komar usiadl na jej gole ramie. Turystka klapla reka i komara zabila. Szok w calym zgromadzeniu. A ona? nawet nie zauwazyla.
Moi przyjaciele juz nie sa biali barbarzyncy.
Malwina 

Wysłany: 06-03-04, 12:20   

Malwina
Jasne,akurat dobrze pamietam ta anegdodke.
Tylko wydaje mi,ze Robins caly czas oferuje cos znacznie wiecej ,latwa zmiane nas samych.
Zmiany sa latwe,pisze to caly czas....(jak pamietam)

Raczy nas tymi swoimi przykladami (supermarketing) np.jak leci samolotem i wspomina,ze kilka lat temu byl nikim,a teraz jest czlowiekiem sukcesu(milionerem).

Niewiem czy pamietasz jak Robins angazuje do swego przykladu Lecha Walesy (teraz chyba padne z smiechu) i jego interpretacje.
Jak pamietam,(uzyl go w rozdziale przekonan) i twierdzil,ze Lech Walesa -skromny elektryk obalil komunizm dlatego,ze mial inne przekonania(czy cos z przekonaniami).
Nie bierze pod uwage sytuacji politycznej-doswiadczen ze strajkami i cala masa innych czynnikow.
Inna sprawa,ze obraza papieza,bo podobno papiez obalil komunizm w Polsce.
Pisze z pamieci,wiec wiel rzeczy moglem poprzekrecac...
Ma swoja teoryjki i podpiera je roznymi przykladami,ktore trudno zweryfikowac....
Pisal tak swietnie o malzenstwie i swoim zwiazku z Betty,a podobno rozwiodl sie ze swoja zona.....
Ja nie chce zamykac NLP do Robinsona -dla mnie to troche marketingowy oszolom.
Jest wielu znacznie powazniejszych ludzi piszacym o NLP i znacznie ostrozniej.
[/quote]

No jest oszołomem, jest. Ale od tego mamy rozum by wybrac to co jest istotne, no nie?
Przykład z Wałęsą jest o tyle OK, że zawsze jest jakaś sytuacja polityczna, społeczna czy rodzinna. Pytanie jakie się tu pojawia: Dlaczego Wałęsa a nie Kowalski? Co różni Wałęsę od Kowalskiego?
Nie wiedziałam, że się rozwiódł. Bóg z nim. :) )))
Nikt z nas nie jest Robbinsem ale za to można wiele skorzystać z jego cennych wskazówek.

Ja miałam raczej inne refleksje: A na cholerę mi te wszystki zabawki, o których on pisze? Po prostu mi się nie chce tak podkręcać się do maksymalnych granic. Jak to czytałam to byłam zmęczona tym pędem.

[ Dodano: Sob Mar 04, 2006 11:22 am ]
Ocho, jednak chyba popiszę w tym wątku, skoro Malwina się pojawiła. Może w końcu wyjawi nam cudowność swojej zdumiewającej efektywności w leczeniu alergii? :-)

Mnie te cuda fascynują. Podobnie jak opowieści o wielokrotnie wyższej skuteczności NLP płynące z ust jego zwolenników ale tak jakoś nijak nie poparte dowodami.

Maliwno - czy zauważyłaś, że się tu epitetami per "maniak" nie obdarzamy? Uważaj, bo znów będziesz się skarżyć, że jest jak na IPZecie.. ;-)
[/quote]

"z uporem maniaka" to stare powiedzenie. Nie znasz tego czy coś ci zadrgało?
Benek, już wypełniłeś swoim jestestwem i emocjami całe to forum.
Nie jest łatwo Cię tu ominąć - ale będę się starała, bo mnie brzydzisz.

ignor

M.

[ Dodano: Sob Mar 04, 2006 11:36 am ]
Aleksandra napisał/a:[quote]

Rodzina wciąż mi nie wierzy, że się nie boję, więc mnie sprawdzają na każdym kroku ;-) Ja też do końca jeszcze nie wierzę, ale przechodzę przez kolejne próby.
[/quote]

Pewnie, że rodzina nie chce Ci wierzyć, bo jak widzisz mało osób w to wierzy dopóki tego nie przeżyje.
Ja miałam tak silną fobię na pewne owady, że nie mogłam powstrzymac wymiotów na przykład na widok modliszki.
Sama długo nie wierzyłam, że już jestem wolna od tego.

Rodzina najpierw będzie cię testować z zaciekawieniem, później odruchowo a potem zapomną. Tak to już jest.

Fobia i nietolerancja to zachowania odruchowe, automatyczne na jakiś bodzieć. Pacjent na poziomie logicznym zdaje sobie sprawę w irracjonalności tego zachowania ale znajduje się ono poza jego kontrolą.

Leczenie fobii polega na zdysocjowaniu się do emocji związanych z bodźcem i zbudowanie nowej asocjacji z nowym zachowaniem. Przeprowadza się to bez transu poprzez konkretna wizualizację. Przy silniejszych fobiach stosuje się dodatkowo kotwiczenie (tak jak przy alergiach).

Metoda ta nazywa się PODWÓJNĄ DYSOCJACJĄ.
W istocie przeprowadza się klienta przez sytuację w której jest dwókrotnie a właściwie podwójnie zdysocjowany i buduje się nowe neuroasocjacje zamiast poprzednich.

W rzeczywistości technika jest bardzo prosta. Uczyłam ją Praktyków już na pierwszym zdjeździe. Wszytskie osoby pozbyły sie fobii lub nietolerancji w czasie ćwiczeń między sobą.
Później chwalili się sukcesami wśród bliskich i znajomych

[ Dodano: Sob Mar 04, 2006 11:46 am ]
Aha. czyli nikt nic nie wie, a forse, podobno, ten NLP niezla wcina. Grunt to dobra reklama.
[/quote]

Ninko,
weź sobie kalkulatorek, lub notesik i długopisek jak wolisz i policz:

1. Koszt półrocznej terapii fobii raz w tygodniu
Wstaw tu: 6 miesięcy razy ok 4-5 spotkan razy [tu wstaw kwotę za terapię] to jest 24 - 30 razy........ - tu zbliżamy się do ceny całego kursu Praktyk NLP czyli o wiele więcej narzędzi niż jeden drobiazg, którego nauka i przećwiczenie zajmuje czas między dwoma przerwami kawowymi.

2. Koszt jednego spotkania z osobą o podstawowych umiejętnościach z zakresu NLP.
1 raz [wstaw kwotę za jedno spotkanie w cenie normalnej terapii lub coachingu]

Rzeczywiście, nie jest drożej chodzić przez pół roku bez gwarancji sukcesu.

W NLP ją dajemy - nie za działa - zwrot kasy.
J. 
Wysłany: 06-03-04, 13:10   

NLP w wykonaniu Malwiny mówi za siebie:

"z uporem maniaka" to stare powiedzenie. Nie znasz tego czy coś ci zadrgało?
Benek, już wypełniłeś swoim jestestwem i emocjami całe to forum.
Nie jest łatwo Cię tu ominąć - ale będę się starała, bo mnie brzydzisz.

Malwino - przyjmij do wiadomości, że tu nikt poza Tobą i Bapaszką się nie odnosi tak ordynarnie i pejoratywnie do innych. Zostań sobie na IPZecie - przecież masz tam całe forum i możesz kłamać do woli.
Malwina 

Wysłany: 06-03-04, 13:38   

Jak to sobie człowiek czasami ubzdura, że może kontrolować wszystko i wszystkich.

Wszystkie terapie prowadzą do zmiany własnego stosunku do problemu a nie siłowanie się z wiatrakami.

Miarą skuteczności terapii jest to czy zostało to osiągnięte czy nie.

W NLP na szczęście jest tak wiele narzędzi do wpływania na siebie ...

PS do Jota:

Krzyczenie grubymi literkami na forum jest przejawem braku kultury. Jest tu taka funkcja "quote" i ona do tego służy w przypadku cytatów.
Nie sądzę byś był w stanie pohamowąć swoje emocje w stosunku do mojej osoby. Więc pewnie nie raz jeszcze to Ci się przydarzy. Pewnie opatrzysz to pokrętnym tłumaczeniem ale to całkowicie normalne w Twoim przypadku.
Terapia nie zadziałała. Nie udało Ci się zacząć inaczej zachowywać

[quote]Cytat:
i możesz kłamać do woli
[/quote]

to nie jest pejoratywne i ordynarne stwierdzenie? znowu próbujesz mnie obrażać?[/quote]

[quote]Cytat:
[/quote]

mówi, zasila mi konto i sprawia, ze coraz więcej osób chce posiadać wiedzę na temat NLP
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-04, 13:55   

Zgadzam się z Malwiną, chociaż mam do niej duży dystans po tym co pisywałeś.
Przesadzasz J z tym czepianiem się w ciągu.

Sam wyzwalasz w ludziach chęć do walki i walczysz z tym jakimi ich stwarzasz.
wind 
Wysłany: 06-03-04, 16:18   

Malwino - przyjmij do wiadomości, że tu nikt poza Tobą i Bapaszką się nie odnosi tak ordynarnie i pejoratywnie do innych.
[/quote]

J. - o co chodzi ?

Ale ad rem:

Ja uważam, że NLP mi pomogło. Cierpiałem kiedyś na migrenę :lol: bez chichotów proszę. Ataki były straszne. Do czasu procesu. Ataki zniknęły na długo - to już będzie z pięć lat. Czasem nadal mnie boli, ale gdy przypomnę sobie proces to od razu mija.
Malwina 

Wysłany: 06-03-04, 17:01   

[quote="wind"]

Ja uważam, że NLP mi pomogło. Cierpiałem kiedyś na migrenę :lol: bez chichotów proszę. Ataki były straszne. Do czasu procesu. Ataki zniknęły na długo - to już będzie z pięć lat. Czasem nadal mnie boli, ale gdy przypomnę sobie proces to od razu mija.
[/quote]

Jesteś kolejną osobą, która mówi o ustąpieniu migreny.
Miałeś na to kontretny proces? Możesz powiedzieć który konkretnie proces Ci pomógł?
Wiele osób po Praktyku "gubi"migrenę nawet nie pracujac nad tym. Rozwiązuje się jakiś konflikt, który doprowadzał do napięcia, którego efektem był ból głowy.
Ja również przestałam cierpieć na migreny.
wind 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-04, 17:28   

Malwina napisał/a:[quote]
Miałeś na to kontretny proces? Możesz powiedzieć który konkretnie proces Ci pomógł?
[/quote]

Konkretnie to przebudowa - ale zastosowana łącznie z trzema pozycjami.
J. 
Wysłany: 06-03-04, 23:20   

Igor - ja mam dowody. Zapytaj Malwinę o dowody - rozmawiamy o nieasertywności czy też rozmawiamy o faktach. Bo jeśli rozmawiamy o faktach - to proponuje osoby wątek i pojedynek na cytaty. Jeśli rozmawiamy sobie o tym, komu co nie pasuje, to możemy to robić tak samo efektywnie jak na forum IPZ-tu, czyli do śmierci bez skutku. Skoro ja kłamie - niech MALWINA, której konto rośnie PODA PRZYKŁAD KŁAMSTWA. Jeszcze raz proponuje osobny wątek na to, chętnie przeczytam cytaty, które spowodowały, że brzydzę Malwinę ( a nie tylko psuje jej biznes) i te kłamstwa co to ona nie a ja tak. :-)
Igor - prawda czy zabawa w retorykę?
igor 
Site Admin
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-05, 02:12   

A dajcie mi spokój :)
Albo się nauczycie żyć w zgodzie jak dorośli ludzie podchodzący z dystansem do życia, albo sobie będziecie robić burdel.
wind 
Wysłany: 06-03-05, 08:19   

Igor - ja mam dowody
[/quote]

J. piszesz na inny temat. Otwórz wątek np. "kłamstwa Malwiny" i tam dyskutuj o nich. Podaj też przykłady to inni będą się mogli wypowiedzieć.

igor napisał/a:[quote]
Albo się nauczycie żyć w zgodzie jak dorośli ludzie
[/quote]

igor - popieram po trzykroć.
Pancho Villa 
lekko znerwicowany
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-05, 10:36   

własnie
proponuje, by pisać w zakresie tematycznym.
nawet jeśli ma to dotyczyć Jota komentującego nlp
J. 
Wysłany: 06-03-05, 10:56   

Pancho Villa - mam bardzo przykre skojarzenia Twoje osoby z matką997. Wiesz? No nic... igor - "burdel" to się robi, jak ktoś nie potrafi odróżnić faktów od pomówień i akceptuje sytuację w której mogą takie sprawy współistnieć... to nie ja szukam w tym dziale zaczepki. Bardzo chętnie przeniosę sie z pomówieniami do działu IPZ-tu. Zauważ, że sam też podjęłeś tutaj dyskusję...
Malwina 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-05, 11:20   

Ja bym też wolała aby wątki nie były zaśmiecane takimi sporami
J. 
Wysłany: 06-03-05, 11:53   

Ja też wolałbym wiele rzeczy...np. nie być obrażanym... ale cóż - takie życie... niestety - Twoja osoba i działania n-lepu są filtrowane przez wcześniejsze dokonania. I na razie trzeba wypracować oraz przyjąć jakąś formę paktu nieagresji bo inaczej zawsze te sprawy będą się czkawką odbijać. Bardzo to utrudnia hermetycznie reklamowe opowieści o n-lepie i jednoznacznie niskie wypowiedzi trenerów NLP o osobach krytykujących n-lep.

Staram się nie dyskutować o n-lepie. Bardzo. Ale jednocześnie nie będę siedział cicho, gdy będą tu dyskusje poboczne. Wątki migrują... do istotniejszych niż reklamowe celów, np. jak porozumiewać się z NLPeremi, by było to kulturalne...

W wątku o szkodliwości narkotyków mam podobny problem :-) Pociesz się. To forum a nie reklamówka. Nie ten środek przekazu Malwino.
Malwina 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-05, 12:03   

więc kulturalnie wyluzuj
J. 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-05, 12:18   

więc kulturalnie przeproś mnie... albo kulturalnie przynajmniej przestań opowiadać bajki bez konkretów o mnie na forum IPZ-tu i tutaj... Twoje n-leperskie "brzydzenie się" tudzież inne epitety nie są potrzebne chyba Ci do promowania swojego biznesu?
Malwina 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-05, 12:23   

skończ już Szecherezado
J. 
Wysłany: 06-03-05, 12:27   

I kto to mówi? I w jaki sposób? Nie dostrzegasz tego? Przyszłaś tu i zaczęłaś od tego, na czym skończyłaś na IPZecie i płaczesz krokodylimi łzami. Zero świadomości działań Malwino.

[ Dodano: 05-03-2006 ]
Sprawdź archiwum moich wypowiedzi... do czasu pojawienia się Ciebie tutaj i Twoich o mnie "wypowiedzi" ja tutaj w ogóle o Tobie nie pisałem, za to Ty na forum IPZtu bardzoś brzydko obrabiała mi 4 litery... Iście NLPersko.
Malwina 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-05, 13:27   

ja tutaj w ogóle o Tobie nie pisałem
[/quote]

:shock: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :>
sick 
[avatar ukryty]
Wysłany: 06-03-24, 20:03   

okropny wątek